Bionische kever zorgt voor nieuwe vliegtuigen

André Kesseler

11-04-2012 16:00:56

Amerikaanse en Koreaanse wetenschappers denken dat de manier waarop een neushoornkever vliegt een belangrijke basis kan zijn voor een nieuwe generatie vliegtuigen.

Onderzoekers van de Drexel-universiteit in Philadelphia en collega’s van de Zuid-Koreaanse Konkuk-universiteit zijn van plan om vier heel kleine elektroden in het lijf van de Allomyrina dichotoma-kever te implanteren en hem vervolgens tijdens de vlucht met een high-speedcamera in een windtunnel te filmen. Met de elektroden kunnen ze de vleugels van het dier zelf aansturen en precies bepalen wat voor effecten de bewegingen hebben en hoe de luchtstromingen over de vleugels ‘vloeien’. En op basis daarvan kunnen dan bijvoorbeeld de techniek voor allerlei micro-vliegtuigjes worden ontwikkeld.

De keuze viel op de neushoornkever omdat die met 7 tot 9 centimeter groot genoeg is om de elektroden te kunnen implanteren zonder dat het dier daar veel last van heeft. Bovendien levert de kever, die in veel Aziatische landen als huisdier wordt gehouden, lekker veel power voor zijn formaat.

Hoofdonderzoeker MinJun Kim ziet ook nog andere, wat meer sinistere mogelijkheden voor bionische neushoornkevers dan ze te gebruiken als voorbeeld voor micro-vliegtuigjes. “Hoewel de technieken vooruitgang boeken, blijft het moeilijk om zulke kleine onderdelen en batterijtjes te maken. Een alternatief is de kevers zelf als microvliegtuigjes te gebruiken. Ze zijn nou eenmaal makkelijk te ‘fabriceren’ en eenvoudig van brandstof te voorzien.”

Bron: ScienceDaily

Beeld: Anaxibia/CC BY-SA 3.0, Drexel UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws