Vier bizarre vuurwerkverwondingen

Laurien Onderwater

30 December 2018 10:59

vuurwerk

Vuurwerk hoort bij oudejaarsavond, maar helaas zorgt het spetterende spektakel nog steeds voor een hoop letsel elk jaar. Deze vier verwondingen waren wel erg vreemd.

Het nieuwe jaar luiden we al eeuwen in met knallend en spetterend vuurwerk. En ook al is er een groeiende groep van tegenstanders, het spul is nog steeds ontzettend populair. Ondanks dat er elk jaar weer wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerk, belanden er nog steeds veel mensen op de spoedeisende hulp met letsel. En daar zitten soms bizarre gevallen tussen. Een lijstje van vier.

1) Hete stukjes

In 2017 stak een 44-jarige man een vuurwerk aan, toen de vuurpijl in zijn gezicht explodeerde en hete scherven in beide ogen terechtkwamen. Volgens een rapport in het New England Journal of Medicine (NEJM) was de man “niet in staat om licht met het rechteroog waar te nemen” en had hij verminderd zicht in zijn linkeroog. Chirurgen verwijderden meerdere stukjes vuurwerk (weergegeven in de linker foto) van beide hoornvliezen. Toch keerde het gezichtsvermogen van de man nooit terug in zijn rechteroog, en zijn linkeroog verbeterde slechts deels.

2) Hartstilstand

Vuurwerk hoeft niet per se te exploderen om veel schade aan te richten. Zo boog de 25-jarige Michael Osborne op 4 juli 2017 – Indepence Day – voorover om vuurwerk aan te steken, dat vervolgens voortijdig af ging. Het vuurwerk, dat meteen een flinke snelheid had, raakte hem zó hard op zijn borst, dat zijn hart stopte met kloppen. Het verhaal kent helaas geen goed einde, want even later overleed de jongen in het plaatselijke ziekenhuis als gevolg van stomp trauma.

3) Kort lontje

Vorig jaar kwam een team chirurgen van het San Antonio Military Medical Center voor een wel heel bijzonder geval te staan. Een man met onontploft vuurwerk in zijn been was binnengebracht. Hij had een “mortar-style firecracker” (een mortierbom of Shell, denken wij zo) aangestoken die vervolgens zijn been in vloog, maar niet ontplofte.

Toen de patiënt in januari 2017 op de spoedeisende hulp verscheen, dachten artsen in eerste instantie dat ze te maken hadden met een flinke beenwond. Maar een röntgenfoto onthulde dat er een voorwerp in het been van de man zat. De patiënt wist alleen niet zeker welk deel van het vuurwerk in zijn been terecht was gekomen, en of het nog steeds kon ontploffen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, werd de patiënt in quarantaine geplaatst. Teams van de explosievenopruimingsdienst en de brandweer werden erbij geroepen toen de chirurgen de operatie begonnen. Gelukkig is het vuurwerk zonder incidenten verwijderd. Fjoew…

4) Hand- en spandiensten

Vaak genoeg verliezen mensen een aantal vingers of zelfs hun hele hand als gevolg van een vuurwerkongeval. Zo ook deze man die in de jaren negentig op 25-jarige leeftijd zijn linkerhand (tevens zijn schrijfhand) verloor. Gelukkig heeft dit verhaal een goed einde, want in 2000 – op 38-jarige leeftijd – onderging de patiënt een succesvolle handtransplantatie.

De donorhand, afkomstig van een overleden 58-jarige man, bleek veel nuttiger dan een prothese. Na een jaar kon de man met zijn linkerhand alweer veel dagelijkse activiteiten verrichten, zoals een honkbal gooien, bladzijden omslaan, schrijven en zelfs zijn schoenveters strikken, meldde het NEJM.

Bronnen: Live Science, The New England Journal of Medicine, IndyStar


Meer Mens