Bloempot loopt de zon achterna

Naomi Vreeburg

14-07-2018 10:00:41

bloempot

Mensen zonder groene vingers opgelet: met behulp van deze robot-bloempot maken planten zichzelf iets redzamer.

Het is maar goed dat cactussen tegenwoordig helemaal hot en happening zijn, want planten die veel meer verzorging nodig hebben, houden het bij mij niet lang vol. Gelukkig ben ik niet de enige die is geboren zonder groene vingers, want het Chinese bedrijf Vincross komt speciaal voor deze mensen met een oplossing. Maak kennis met Hexa.

Lees ook: Robot Tertill is de perfecte onkruidwieder

Bloempot

Hexa bestaat al langer, alleen is de robot nu geüpgraded en kan hij als slimme bloempot worden gebruikt. Zet een plant op zijn kop en Hexa – uitgerust met zes poten, negentien servomotoren, infrarood- en 720p-camera’s en een Linux-besturingssysteem – zorgt ervoor dat hij wordt verzorgd. De bloempot loopt naar de zon toe wanneer de plant daar behoefte aan heeft en verschuilt zich weer in de schaduw als dat nodig is. Ook doet Hexa een gek dansje als de plant gebrek aan water heeft.

Hoewel het bedrijf geen details geeft over hoe de plantenbak zijn omgeving scant, kunnen we ons voorstellen dat je met licht-, schaduw- en vochtsensors al een heel eind komt. Nu nog software inbouwen waardoor Hexa in staat is de kraan open te draaien om de plant ook daadwerkelijk water te geven…

Duur bakkie

Overigens zal het geen goedkoop plantenbakje worden. Robot Hexa wordt namelijk verkocht voor maar liefst 949 dollar (ruim 800 euro). Stel dat je vijf kamerplanten hebt, dan tel je zo’n 4000 euro neer. Hmm, ik houd het nog wel even bij mijn cactussen.

Bronnen: The Verge, CNET

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis