Bloop-mysterie eindelijk opgelost

André Kesseler

22-11-2012 16:00:14

Aan het eind van de jaren negentig vingen Amerikaanse onderwatermicrofoons mysterieuze geluiden op. Het raadsel lijkt nu opgelost.

De speculaties waren niet van de lucht toen de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in 1997 de raadselachtige opnamen openbaar maakte. Het geluid was opgevangen door hydrofoons op ongeveer 1600 kilometer ten westen van Chili en toen er niet meteen een verklaring kon worden gevonden, begon het roeptoeteren.

Het geluid zou het resultaat zijn van geheime experimenten van de overheid, afkomstig zijn van een buitenaardse basis op de bodem van de Grote Oceaan, of van bizarre zeemonsters. Maar ook zinnige mensen konden geen verklaring geven voor het geluid dat onder de naam Bloop de geschiedenis in zou gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nu lijkt het mysterie na al die jaren toch opgelost. Volgens een persbericht van de NOAA is Bloop het gevolg van ijsbevingen die worden veroorzaakt doordat grote ijsbergen openbarsten. Zulke geluiden kunnen zich over meer dan 5000 kilometer verplaatsen en op basis van berekeningen denkt de NOAA dat ze werden veroorzaakt door ijsbergen iets ten noorden van Antarctica.

Zaak gesloten dus. Alhoewel. Het zou natuurlijk kunnen dat onderwateraliens bewust ijsbergen stukmaken om ervoor te zorgen dat ze niet worden ontdekt…

Bronnen: io9, NOAAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar