Filmpje: autonome motor doet een testrondje

Laurien Onderwater

2018-09-12 10:59:50

bmw autonome motor

Yamaha werkt al sinds 2015 aan Motobot, een robotische motorrijder. En nu heeft het Japanse bedrijf concurrentie gekregen van BMW.

Zelfrijdende motoren zijn een ver-van-ons-bed-show. Toch weerhoudt dat bedrijven niet om ermee te experimenteren. Zo heeft Yamaha een aantal jaar geleden al de Motobot onthuld, die het stuur, de gashendel, de voor- en achterrem, de koppeling en het versnellingspedaal bedient zoals een normale rijder dat ook zou doen. (Alleen is racen tegen MotoGP-rijder Valentino Rossi nog iets te pittig voor hem).

BMW schijnt ook al een aantal jaren achter gesloten deuren te werken aan een zelfrijdende motor. En onlangs heeft het Duitse bedrijf beelden vrijgegeven van een BMW R1200GS die zonder bestuurder rondjes rijdt.

Lees ook: Motobot is nog geen Valentino Rossi

Zelfstandige motorrad

De motorfiets moet nog wel door iemand worden gestart, maar eenmaal in beweging kan hij zijn eigen gashendel, koppeling, versnellingen en remmen beheren, de weg die voor hem ligt ‘zien’ én zelf sturen. Dit wordt mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

BMW Motorrad, de afdeling die zich met de tweewielers bezighoudt, benadrukt overigens dat het niet de bedoeling is om bestuurders overbodig te maken. In plaats daarvan fungeert de autonome motorfiets als testplatform en draagt hij bij aan de ontwikkeling van een slim veiligheidssysteem dat de bestuurder helpt de controle te behouden bij een noodrem of wanneer hij vaart moet minderen bij een kruising of een scherpe bocht. Veel auto’s beschikken al over een zelfde soort systeem.

Neemt niet weg dat een motor rondjes zien rijden zonder iemand erop een maf gezicht is.

Bronnen: YouTube BMW Motorrad, New Atlas, Popular Mechanics

KIJK 9/2018 Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys