Boeing ontwerpt autonoom basisstation voor drones

KIJK-redactie

24 november 2016 11:00

basisstation

Boeing bouwt grote vliegtuigen maar boekt ook grote vooruitgang met het ontwerp voor een autonoom functionerend basisstation voor kleine drones.

Kleine drones zijn handig, stil, moeilijk te detecteren, makkelijk vervangbaar en voeren reeds tal van civiele en militaire taken uit. Maar ze hebben een zwakte: lege accu’s die handmatig moeten worden vervangen. Daar gaat het autonoom functionerende basisstation van Boeing een grote vooruitgang betekenen.

Basisstation

Boeing heeft patent aangevraagd op het ontwerp voor het basisstation. In plaats van de huidige praktijk – waarbij een drone terugvliegt naar een bemande basis om nieuwe accu’s te krijgen – zal de drone terugvliegen naar het autonome basisstation. Daar krijgt het automatisch een nieuwe accuset en is de drone in no-time terug in de lucht. De lege accu’s komen vervolgens onmiddellijk aan de lader te liggen.

Vooral bij heimelijke verkenningsmissies is het voordeel groot. Het automatisch servicen van drones kan een heel squadron van tien tot dertig stuks permanent in de lucht houden. Daarmee blijft de missie ononderbroken en blijven mensen op veilige afstand – uiteraard nadat het basisstation eenmaal is geplaatst.

De locatie kan op een hoog dak van een gebouw zijn, uit het zicht, of zelfs in een elektriciteitsmast, waar het eventueel direct stroom kan aftappen van het elektriciteitsnet. Ook daar zal een bassisstation naar verwachting van Boeing onopgemerkt blijven.

basissstation

Deze schematische weergave is onderdeel van de patentaanvraag van Boeing voor het autonome basistation. De tekening laat zien op welke locaties de basisstations kunnen worden geplaatst, zoals op het elektriciteitsnet en het dak van gebouwen.

Militaire inzet

De drones kunnen via het autonome basisstation tevens hun camera- en videobeelden uploaden en nieuwe vlieginstructies ontvangen. Dit als antwoord op verstoorde de radiosignalen van en naar de drones. Het jammen van signalen is namelijk een toenemend probleem.

De inzet van de drones kan variëren van het volgen van verdachte personen in vijandelijk gebied of het zien van het plaatsen van (geïmproviseerde) bommen of mijnen – bijvoorbeeld langs een weg. Maar de drone kan ook continu op één punt in de lucht hangen en een gebied observeren, net als een bewakingscamera dat doet.

Hiermee zoekt Boeing het vooral in de hoek van militaire inzetmogelijkheden. Maar de autonome basisstations kunnen hun nut ook bewijzen in grote reddingsoperaties na natuurrampen.

 

Bronnen: Popular Science, Google Patents










Meer Nieuws