Boeing lanceert ruimteraket

André Kesseler

02 December 2020 09:00

Virgin Orbit

Een Amerikaans commercieel ruimtevaartbedrijf gaat een nieuwe poging doen om een goedkope raket naar de ruimte te brengen.

Virgin Orbit, het ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, werkt al een paar jaar aan een goedkopere manier om spullen naar de ruimte te kunnen brengen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dat te doen met de White Knight Two (foto hieronder), het speciaal voor Virgin Galactic ontwikkelde toestel dat ook ruimtetoerisme mogelijk zou moeten maken. Maar omdat die het dan wel heel druk zou krijgen, werd ervoor gekozen om de tests van Virgin Orbit door een Boeing uit te laten voeren.

Lees ook:

Virgin Orbit

Onder moeders vleugel

De raket wordt onder de linkervleugel van de 747 gehangen. Het toestel, het Cosmic Girl-moederschip genoemd, brengt de LauncherOne-raket dan naar 10.700 meter hoogte. Daar wordt de raket losgelaten en schiet dan, aangedreven door twee rakettrappen, met zijn lading naar de ruimte. De raket kan maximaal 400 kilo aan vracht meenemen.

Virgin Orbit

Klinkt eenvoudig genoeg, maar dat is het niet. De eerste echte test, Launchdemo One in mei van dit jaar, mislukte toen er iets mis ging bij het ontsteken van de eerste rakettrap. Na een diepgravend onderzoek en de nodige tweaks is Virgin Orbit naar eigen zeggen klaar voor een tweede test.

Virgin Orbit

Die staat gepland voor 19 december. De Boeing stijgt dan op van de Mojave Air and Space Port in Californië en het plan is dat LauncherOne dan onder meer 9 CubeSats (kleine satellieten) van verschillende Amerikaanse universiteiten naar de ruimte gaat brengen.

Bronnen: Virgin Orbit, New Atlas

Beeld: Virgin Orbit

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws