Boeing gaat hypersone raket ontwikkelen

André Kesseler

22-10-2020 12:00:00

hypersone raket

Het Pentagon heeft 30 miljoen dollar uitgetrokken om een hypersone proefraket voor de marine te laten bouwen.

Hypersone raketten schieten met een snelheid van boven Mach 5, dus meer dan 6000 kilometer per uur, richting hun doel. Dat gaat dan zo hard dat bestaande raketafweersystemen geen tijd hebben om te reageren, laat staan om die raket uit de lucht te halen. Boeing heeft nu de opdracht gekregen om een hypersone proefraket te ontwikkelen: de Supersonic Propulsion Enabled Advanced Ramjet, kortweg SPEAR.

Lees ook:

hypersone raket

Scramjet

De techniek om die nieuwe generatie raketten mogelijk te maken is de laatste decennia ontwikkeld en maakt gebruik van ramjet– of scramjet-aandrijving (supersonic combustion ramjet). Een scramjet gebruikt zijn eigen snelheid om de lucht samen te persen. Hij wordt door een ‘ouderwetse’ raketmotor of door een vrije val vanonder een vliegtuig op snelheid gebracht. De lucht die tijdens die supersonische snelheden via de inlaat naar binnen stroomt, wordt daardoor enorm samengeperst. De temperatuur loopt dan zo hoog op dat de toegevoegde brandstof spontaan ontbrandt, uitzet, en aan de achterkant voor de aandrijving kan zorgen.

hypersone raket

Timmeren

Amerika, China en Rusland lijken al over zulke raketten te kunnen beschikken, maar de VS willen nu dus ook varianten ontwikkelen voor de Amerikaanse marine. De VS gebruiken hun varende bases om wereldwijd in te kunnen grijpen, maar juist doordat onder meer China en Rusland zich militair gezien flink aan de weg timmeren, worden die schepen steeds kwetsbaarder.

hypersone raket

Lange armen

De raketten die het Pentagon wil ontwikkelen zijn dan ook bedoeld om de vliegtuigen op die schepen – F/A-18 Super Hornets en F-35’s – een grotere reikwijdte te geven. Met de nieuwe raketten zouden ze in staat zijn om doelen op veel grotere afstand uit te schakelen om zo hun varende basis te beschermen.

Boeing zou de SPEAR eind 2022 af moeten hebben.

Bronnen: Boeing/New Atlas

Beeld: Boeing/US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws