Boek: Duizend angsten

kijkmagazine

29 April 2011 16:00

Bang voor spinnen, last van hoogtevrees of als de dood voor naalden. Ben of ken jij iemand die last heeft van zo’n angststoornis? Dan is het boek Duizend angsten iets voor jou.

Angsten die iemands leven beheersen, ze komen vaker voor dan je zou denken; 19 procent van de Nederlanders heeft ooit last van een angststoornis. Cognitief gedragstherapeut Yvette van der Pas legt in het boek Duizend angsten uit wat dit betekent: “Van een angststoornis is sprake als angst je leven beperkt of je er ernstig onder lijdt.” Als je bijvoorbeeld niets anders doet dan schoonmaken, of niet naar buiten durft door honden.

Maar er is hoop: gelukkig zijn heel veel mensen in staat hun angst te overwinnen. En dat is wat Van der Pas wil laten zien in dit boek. In totaal komen er twaalf angsten aan bod, van vliegangst tot angst voor vogels en van sociale angst tot posttraumatische stress-stoornis. Elk hoofdstuk staat in het teken van één fobie, en aan de hand van een verhaal uit de praktijk doet de auteur uit de doeken wat de betreffende angst inhoudt, hoe je ermee om kunt gaan en hoe die te behandelen is.

Die behandeling volgt steeds hetzelfde patroon. Nadat in kaart is gebracht waar de patiënt bang voor is en waarom, zal hij in kleine stapjes met de angst worden geconfronteerd. Bij hoogtevrees betekent dit van een keukentrapje, via een open balustrade naar een hoge brug. En iemand met smetvrees moet steeds minder ‘schoon’ leven.

Hoewel het leuk is dat er zoveel verschillende angsten aan bod komen, heeft het boek ook wat mindere punten. Zo kun je na het lezen van een paar hoofdstukken al redelijk voorspellen hoe de behandeling eruit zal komen te zien. En dat confrontatie een manier is om je angst te overwinnen, is weinig nieuws. Dat neemt echter niet weg dat dit een interessant boek is voor iedereen die kampt met angstklachten of iemand met een angststoornis in zijn omgeving wil begrijpen of helpen.

paperback | 221 pagina’s | Nieuwezijds | € 19,95 | ISBN: 978 90 571 2301 6


Meer Nieuws