Braille op je tablet

KIJK-redactie

25-10-2011 13:00:47

Duran ontwikkelde braillesoftware voor op tablets

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen: tablets. Het gladde design maakt deze trend echter ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zomerstudent Adam Duran brengt hier verandering in.

Typen op een tablet door je vinger op het gladde oppervlak te leggen, is zonder indrukbare knoppen eventjes lastig. Maar voor blinden en slechtzienden is het helemaal niet te doen; voor hen zijn de juiste knoppen onvindbaar. Adam Duran, zomerstudent aan Stanford University, heeft daar iets aan gedaan door software te ontwikkelen die typen in braille mogelijk maakt op je tablet.

In plaats van dat jij de juiste knoppen met je vingers vindt, vindt het braillekeyboard jouw vingers. Door eenvoudig je vingers in braillepatroon op het scherm te tikken, typ je de gewenste letters. Brede vingers, smalle vingers? Dat maakt niets uit. Ook of je je vingers ver uit of juist dichtbij elkaar zet, maakt geen verschil.

Alle ingaven worden daarbij ook nog eens hardop voorgelezen om fouten te voorkomen. Bovendien zijn er verschillende thema’s beschikbaar waarin je kunt schrijven, zoals wiskundige formules en scheikundige namen. Zo wordt typen dankzij Duran een stuk beter te doen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stanford University/CC BY 2.0

Adam Duran kwam op het idee van braillesoftware voor een tablet tijdens een zomercursus aan de Stanford University. Hij zag de behoefte van blinden en slechtzienden om dingen op te schrijven en aantekeningen te maken in hun dagelijkse leven. Tot nu toe waren zij gebonden aan dure, logge typemachines gespecialiseerd in braille. Een tablet is daarentegen eenvoudig mee te nemen en biedt veel meer toepassingen. Bovendien kost zo’n gadget tien keer zo weinig als een oude brailletikmachine.

Vooralsnog is dit project nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar de basis is reeds getypt.

Bronnen: Stanford University, New Scientist

Beeld: Roland DG Mid Europe Italia/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws