Branson opent Virgin Galactic Gateway to Space

André Kesseler

18 October 2011 13:00

In het bijzijn van 800 gasten opende Richard Branson afgelopen nacht in Amerika de Virgin Galactic Gateway to Space. Vandaar uit zullen volgend jaar de eerste ruimtetoeristen vertrekken.

Bij de openingsceremonie, waarbij de twee toestellen van Virgin Galactic (de SpaceShipTwo en de White Knight II) overvlogen, was onder meer astronaut Buzz Aldrin aanwezig. Richard Branson zei in zijn toespraak: “Vandaag schrijven we met Virgin Galactic opnieuw geschiedenis. We zijn hier met een groep heel bijzondere mensen die ons helpen om een van de belangrijkste nieuwe industriële sectoren van de 21ste eeuw te creëren.”

De Virgin Galactic Gateway to Space werd gebouwd met een subsidie van 200 miljoen dollar van de staat New Mexico. Het complex biedt onder meer plek aan een ontvangsthal, een ruimte waar de ruimtetoeristen op hun trip worden voorbereid, en een controlecentrum.

Inmiddels hebben zich 450 klanten aangemeld en de aanbetaling van 20.000 dollar aan Virgin overgemaakt. Uiteindelijk gaat een ticket naar de ruimte ze elk 200.000 dollar kosten. Voor dat geld mogen ze aan boord van de SpaceShipTwo stappen die door het ‘moederschip’, de White Knight II, naar een hoogte van ongeveer 16 kilometer wordt gebracht. Daar wordt de SpaceShipTwo losgekoppeld en gaat op de raketmotor op weg naar de ruimte. Na een kort verblijf op 100 kilometer boven het aardoppervlak keert het toestel vervolgens in glijvlucht terug naar aarde.

Branson en zijn kinderen Sam en Holly zullen de eerste passagiers zijn die volgend jaar vanaf de Virgin Galactic Gateway to Space een trip naar de ruimte zullen maken.

Bron: Virgin Galactic

Beeld: Virgin Galactic


Meer Nieuws