Bultrug maakt ‘epic’ trip

André Kesseler

15 October 2010 10:00

Met behulp van internet kun je heel veel dingen opsporen. Tot walvissen aan toe.

In 2001 maakte een amateurfotograaf voor de kust van Brazilië een foto van een walvis en besloot een paar maanden geleden om die op de fotosharing-site Flickr te plaatsen. Carole Carlson, onderzoeker van de Amerikaanse College of the Atlantic, checkt die site regelmatig om te zien of er nog aardige foto’s van walvissen te vinden zijn en stuitte daarbij op de opname van de amateurfotograaf. Ze meende het dier te herkennen aan de bijzondere vlekken op de staart en besloot er eens in te duiken.

Al snel bleek dat de bultrug in de Antarctic Humpback Whale Catalogue geregistreerd stond onder nummer 1363 en dat hij een jaar later opnieuw was gefotografeerd… voor de kust van Madagasakar. Dat betekent dus dat het dier in één jaar minimaal 9600 kilometer heeft afgelegd. Dat is namelijk de kortste route van Brazilië, onder Afrika door en dan langs de oostkust omhoog naar Madagaskar.

Walvissen leggen wel vaker grote afstanden af. Van hun paringsgebieden naar de voedselrijke wateren in het zuiden bijvoorbeeld is het al snel een kleine 4000 kilometer. Maar meer dan het dubbele en dan ook nog van west naar oost is wel heel bijzonder. Bij de College of the Atlantic vragen zich dan ook af waarom dit dier zo’n epic journey heeft gemaakt. Was 1363 op zoek naar een betere leefomgeving of is het dier domweg verdwaald?

Bronnen: New York Times, The Independent

Beeld: Whit Welles Wwelles14


Meer Nieuws