‘Cheeta-welp-robot’ aapt kat na

KIJK-redactie

17-06-2013 16:00:51

Robotkat

Hij is klein, licht en snel: de ‘cheeta-welp-robot’ van Zwitserse onderzoekers, die beweegt als een echte kat.

Het geheim van de nieuwe robot is de bouw van de poten: die is namelijk afgekeken van de kat. En hoewel de elektronische cheeta niet zo behendig is als zijn voorbeeld, kan hij wel over een parcours met obstakels rennen zonder te vallen.

De robotkat, gebouwd door het Biorobotic Laboratorium in Zwitserland, is de snelste in de categorie ‘vierpotige robots onder de 30 kilogram’. Hij rent bijna zeven keer zijn eigen lichaamslengte in een seconde, wat overeen komt met zo’n 5 kilometer per uur. Als mens moet je dus best een beetje doorstappen om het beestje bij te houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In bovenstaand filmpje van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne wordt de robot, nu nog met een lang snoer als staart en zonder kop, vergeleken met de normale huiskat. Bijzonder aan de robot zijn zoals gezegd de poten, die elk bestaan uit drie segmenten. Bovendien heeft de robot net als zijn harige evenbeeld spieren (kleine motors) en pezen (veren).

De onderzoekers willen hun welp uiteindelijk inzetten bij natuurrampen. Dat idee is niet nieuw (eerder presenteerde de KIJK-redactie al de robotvis, de robotvlieg en de robothond). Deze kat kan er echter voor zorgen dat zoek- en reddingsacties op ruwe grond op hun pootjes terechtkomen.

Bronnen: International Journal of Robotics Research, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne via EurekAlert!

Beeld: EPFLPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis