China bouwt non-lethal wapen

André Kesseler

09-12-2014 13:00:32

Een Chinees bedrijf dat veel defensiematerieel levert, heeft een niet-dodelijk langeafstandswapen gepresenteerd.

Mensen willen afweren, maar niet willen doden? Een Chinees bedrijf ontwikkelde hier een wapen voor. Het heet de Poly WB-1 en het gebruikt magnetronstralen met een golflengte van 1 millimeter om tot 1000 meter ‘doelen’ te bestoken. Die doelen zijn bijvoorbeeld protesterende mensen die op afstand moeten worden gehouden.

Als de straal de huid raakt, laat het de watermoleculen trillen waardoor er warmte vrijkomt en dat kan volgens deskundigen enorm pijnlijk zijn. Het zou aanvoelen alsof je in brand staat. China zou het systeem op schepen willen installeren om vissers en andere ongewenste indringers uit door hen geclaimde wateren te weren.

Overigens is China niet het eerste land dat zo’n wapen ontwikkelt. Het Amerikaanse leger liet door Raytheon het zogenoemde Active Denial System (ADS) bouwen. In 2010 ging er bij wijze van proef een ADS mee naar Afghanistan, maar door aanhoudende binnenlandse kritiek werd het Pentagon gedwongen om het systeem terug te halen.

Het Active Denial System dat werd gebouwd door Raytheon.

Het Active Denial System dat werd gebouwd door Raytheon.

Hoewel de straal de huid tot zo’n 44 graden opwarmt en slechts bij 0,1 procent van de proefpersonen wat blaartjes ontstonden, was het apparaat toch te omstreden. Men vond het ethisch onverantwoord om mensen met zoveel pijn op andere gedachten te brengen. Dat probleem zal China niet hebben.

Bron: Popular Science

Beeld (Poly WB-1): IHS Janes/Top81Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis