3 omstreden medicijnen

KIJK-redactie

07 November 2017 08:59

Big pharma

Er wordt vaak geroepen dat de farmaceutische industrie – de ‘big pharma’ – mensen doelbewust ziek maakt om zoveel mogelijk pillen te kunnen verkopen. Hoewel over die kreet gediscussieerd kan worden, zijn er wel een aantal omstreden medicijnen in de running. Drie voorbeelden.

1) Daraprim

Dit onmisbare geneesmiddel voor aidspatiënten werd op slag vijftig keer zo duur, en daardoor onbetaalbaar voor duizenden patiënten. Boosdoener was Martin Shkreli, de toenmalige baas van Turing Pharmaceuticals. In augustus van dit jaar werd hij veroordeeld wegens fraude.

2) Paroxetine

Paroxetine is een antidepressivum dat onder vuur kwam te liggen nadat fabrikant GlaxoSmithKline (GSK) bleek te liegen over de bijwerkingen voor jongeren onder de achttien jaar. Sommigen kregen er suïcidale gedachten van. GSK moest een boete van 3 miljard euro betalen.

3) Vioxx

Het middel Vioxx bestrijdt pijn, maar fabricant Merck hield vijf jaar lang verborgen dat het middel ook hartaanvallen veroorzaakt. Gevolg: 88.000 tot 140.000 patiënten liepen hierdoor ernstige hartproblemen op. Merck moest bijna 6 miljard dollar schadevergoeding betalen.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘De pillenmaffia’ te vinden in KIJK 12/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 november tot en met 13 december.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Meer informatie: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen