Niet doorvertellen: de aarde is hol

KIJK-redactie

10 August 2017 10:59

hol

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. Hoe ontstaan die verhalen en wat is ervan waar? Deze keer: het idee dat de aarde hol en bewoonbaar is en dat de bovengrondse mensheid dat niet mag weten.

Wie had dat kunnen denken: de toegangspoorten naar de onderwereld worden niet bewaakt door Cerberus, de driekoppige hellehond van de Griekse god Hades, maar door een clubje astronauten dat de cameralens van het internationale ruimtestation ISS afschermt met een dopje. Precies op het moment dat er goed zicht zou komen op een bij de Zuidpool gelegen opening naar een onderaardse wereld, gaat de camera op zwart.

Dat de astronauten dit uitgerekend dan doen, kan volgens sommige mensen maar één ding betekenen. De NASA en andere machtige instanties willen niet dat hun grote geheim uitlekt: dat de aarde hol is en dat je via een gat op Antarctica naar binnen kan. Dat is althans de argumentatie in het YouTube-filmpje van complotdenker Secureteam10. Vorig jaar ging het filmpje viral via internationale media; inmiddels is het meer dan drie miljoen keer bekeken.

Aanhangers van de holle-aarde-gedachte nemen de kwestie heel serieus. Zo bestaat sinds de jaren zeventig de meer dan duizend leden tellende Hollow Earth Research Society, opgericht door ene kapitein Ritter von X. En in New York vindt dit jaar een heus holle-aardecongres plaats. Tickets zijn te koop vanaf 300 dollar. De bezoekers leren er hoe ze hun ‘spirituele antennes’ moeten afstemmen op de bewoners van de binnenaarde, zoals elfen en aliens.

Dit is het begin van de Complot!-aflevering ‘De geheime aarde’ te vinden in KIJK 9/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 augustus tot en met 20 september.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen