Moet de computer ‘s nachts aan of uit?

KIJK-redactie

27 August 2018 10:59

computer

KIJK-lezer Richard Boere vraagt zich af of het beter is om de pc uit te zetten, of dat je hem ook best 24 uur per dag aan kunt laten staan. En wat kost dat dan?

Om te beginnen: voor de slijtage van de verschillende componenten maakt het weinig uit of de pc de hele tijd aanstaat, of dat hij ’s nachts en in het weekend uit gaat. Al te veel in- en uitschakelen is niet verstandig; dan blijkt vooral de voeding makkelijk defect te raken.

Maar de hamvraag is natuurlijk: wat kost het om de pc 24 uur per dag aan te laten staan? Als hij echt al die tijd actief in gebruik zou zijn, kan dat best een dure grap worden. Een pc plus randapparatuur trekt al gauw een vermogen van zo’n 150 watt, ofwel zo’n 1300 kWh per jaar. Dat is bijna de helft van het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Nederlands huishouden, en bij 20 eurocent per kWh zou dat 260 euro kosten.

Winterslaap

Gelukkig loopt het niet zo’n vaart: volgens de Consumentenbond is het stroomverbruik van een moderne pc ongeveer 200 kWh per jaar (bij elkaar dus 40 euro), exclusief monitor en andere randapparatuur. Dat relatief lage verbruik wordt natuurlijk bereikt doordat de pc niet voortdurend aanstaat.

Helemáál uit hoeft hij trouwens niet: in de gewone slaapstand gebruikt hij al een stuk minder. Beter nog is het om de hibernate mode te gebruiken. In die ‘winterslaapstand’ gebruikt de pc bijna geen stroom en start hij toch snel weer op. Het kan handig zijn om dit te doen via een snelkoppeling op het bureaublad. (Voor instructies zie https://www.windows-helpdesk.nl/stroomverbruik-computer/).

Bij dit hele verhaal is er één meevaller. De elektriciteit die de pc verbruikt, wordt helemaal omgezet in warmte. Hij helpt dus in de winter mee om het huis te verwarmen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer KIJK antwoordt