Computer herkent verschillende gebarentalen

KIJK-redactie

28 January 2015 11:00

Een nieuw programma kan automatisch herkennen welke soort gebarentaal wordt gebruikt.

Een wetenschapper is erin geslaagd om een computerprogramma te ontwikkelen dat kan herkennen in welke taal een dove of tolk gebaart. Net zoals Google Translate herkent in welke taal je aan het typen bent. Het programma onderscheidt zes verschillende talen met een nauwkeurigheid van 84 procent.

Net zoals verschillende landen verschillende gesproken talen hebben, zijn er ook meerdere gebarentalen. “Gebarentaalgebruikers hebben allemaal een eigen stijl en ze zien er ook anders uit”, vertelt Binyam Gebrekidan Gebre, die op dit onderwerp promoveert. “Kleren, huidskleur, grootte van de handen, persoonlijke stijl – de computer moet leren om daar doorheen te kijken.”

Gebre heeft nu een programma ontwikkeld dat dit kan. Het herkent bepaalde pixelpatronen en koppelt die aan bekende talen. In het programma zijn slechts van vier gebaarders per taal filmpjes ingevoerd als vergelijkingsmateriaal. Dat is niet veel, maar toch herkent de computer al zes verschillende talen (Nederlands, Brits Engels, Belgisch Frans, Vlaams, Deens en Grieks). Als er meer informatie wordt ingevoerd kan de machine nog betrouwbaarder worden.

Een minpuntje: het programma kan de taal weliswaar herkennen, maar helaas niet vertalen.

Bronnen: Radboud Universiteit Nijmegen


Meer Nieuws