Computer zet emoties om in muziek

KIJK-redactie

25-09-2012 09:00:13

Muziekcomputer

Wetenschappers van Plymouth University proberen een computer te maken die iemands emotionele toestand registreert en aan de hand daarvan zelfstandig muziek schrijft.

Een melodieuze tearjerker als je verdrietig bent en een hippe zomerplaat als je blij bent. Voor veel mensen gaat muziek gepaard met emoties en Engelse onderzoekers maken daar dankbaar gebruik van. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een computer die iemands gemoedstoestand kan omzetten in muziek.

1,1 miljoen euro

Voor de realisatie van dit ambitieuze plan krijgen ze een flinke financiële bijdrage. Maar liefst 880.000 pond (ruim 1,1 miljoen euro) wordt er in het project gestoken. Daarmee hopen ze een zelfstandig componerend computersysteem te ontwikkelen dat voor therapeutische doeleinden kan worden gebruikt. Zo zou het patiënten die lijden aan stress of een depressie kunnen helpen. Maar ook toepassingen in games en de entertainmentindustrie zijn mogelijk.

Zevende van Beethoven

De onderzoekslaboratoria in Plymouth en Reading proberen algoritmes te creëren die menselijke emoties begrijpen en uit zichzelf bijbehorende muziek kunnen schrijven. Op dit moment zijn ze bezig om de Zevende Symfonie van Beethoven in stukjes te knippen. Daarna gaan drie proefpersonen (een klassieke ballerina, een oorlogsveteraan en een van de onderzoekers zelf) naar de muziek luisteren en worden de ontbrekende delen weer opgevuld door de ‘emotionele’ reactie in de hersenen. Hierdoor krijgt elke proefpersoon zijn eigen unieke interpretatie van het muziekstuk. Wie zei dat klassieke muziek saai is?

Bronnen: University of Plymouth, Wired

Beeld: ClaudmeyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis