‘Hacker legt elektriciteitsnet in Oekraïne plat’

Naomi Vreeburg

06-01-2016 11:00:27

700.000 mensen in Oekraïne zaten vlak voor kerst zonder elektriciteit. Een stroomstoring veroorzaakt door ‘een cyberaanval van de Russen’.

23 december ging plots de kerstverlichting uit in de regio Ivano-Frankivsk, het westen van Oekraïne. Oorzaak: een stroomstoring die enkele uren duurde. Volgens beveiligingsspecialisten ESET en iSIGHT zou deze zijn veroorzaakt door cybercriminelen die elektriciteitscentrales hebben gehackt en malware-infecties hebben verspreid. Als het waar is, is dit de eerste – voor zover bekende – stroomstoring die ooit is veroorzaakt door hackers.

De ESET liet weten dat de cybercriminelen gebruik maakten van een malware die bestanden kan overschrijven. Hierdoor kunnen computers niet meer starten. Ook reparatie wordt lastig wanneer deze malware eenmaal is binnengedrongen. En dat is vermoedelijk gebeurd toen iemand een mailtje opende met een ‘geïnfecteerd’ Microsoft Office-document, zo meldt ESET.

Maar wie heeft dit op zijn geweten? De SBU, de geheime dienst van Oekraïne, denkt het antwoord te hebben: Rusland. Maar aangezien de verstandhouding tussen Rusland en Oekraïne op zijn zachtst gezegd moeizaam verloopt, kunnen we hier niet al te veel conclusies uit trekken.

Gijs van den Broek weet alles over cyberaanvallen. Hij sprak erover op KIJK Live! in Eindhoven. Bekijk het filmpje.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws