Filmpje: cybercriminaliteit in het dagelijks leven

Naomi Vreeburg

06-02-2015 16:00:13

Cyberaanvallen op Sony, het Amerikaanse ministerie van Defensie en een Duitse staalfabriek. Hacken is hot topic. Gijs van den Broek legde ons op KIJK Live! uit hoe we deze cybercriminelen buiten de deur kunnen houden. Bekijk het filmpje!

In KIJK 2/2015, die tot en met 18 februari in de winkel ligt, besteden we er uitgebreid aandacht aan: hackers. Niet alleen grote bedrijven zijn digitaal te kraken; tegenwoordig is zelfs onze thermostaat aangesloten op het internet en dus hackbaar. Op de vorige KIJK Live! sprak ethisch hacker Gijs van den Broek (Cryptix) over de werkwijze van cybercriminelen en hoe we ons tegen het digitale geweld kunnen beschermen.

“Meer dan 5000 tankstations in de VS maken gebruik van een systeem dat openbaar toegankelijk is op internet en waarvan bekend is dat het kwetsbaar is”, vertelt Van den Broek. “Als een cybercrimineel daarnaar gaat zoeken en het gaat benutten, dan kan dit de nodige consequenties hebben. En dit soort dingen zie je meer en meer.”

Maar we kunnen het natuurlijk nog dichter bij huis zoeken. “Bijvoorbeeld WiFi op je telefoon of tablet, hoe veilig is dat nou?”, vervolgt hij. “Je kunt niet iedereen vertrouwen die op hetzelfde netwerk zit. Iemand kan met zijn laptop tussen jouw apparaat en de browserpagina zitten en dus alles zien en muteren. In potentie heel gevaarlijk.”

Wil je weten op welke do’s en don’ts je moet letten als je op openbare netwerken surft? En hoe het hackers is gelukt om ovens in een Duitse staalfabriek te manipuleren? Bekijk het filmpje hieronder, gemaakt door MaMedia!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Waar en wanneer de volgende editie van KIJK Live! precies is, laten we nog weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws