De beste KIJK-artikelen en -covers van 2015

Naomi Vreeburg

29 December 2015 09:00

Wat waren de beste KIJK-artikelen en mooiste covers van het jaar 2015? Het KIJK-team heeft zo zijn voorkeur!

Ook het afgelopen jaar heeft de KIJK-redactie hard zijn best gedaan om intrigerende artikelen en toffe covers tot op je deurmat af te leveren. Maar we hebben natuurlijk allemaal onze persoonlijke favorieten. Lees welke artikelen en covers er voor het KIJK-team uitspatten.

KIJK 9/2015 - coverMarketeer Talitha Marges kiest het artikel ‘De mens achter het monster’ en de cover van KIJK 9/2015 ‘Draaien aan de knoppen van je DNA’:

Over het artikel: “Het verhaal (eLinea | Myjour | Blendle) gaat over een nieuwe biografie, waarin historicus Volker Ullrich probeert te ontdekken wie de ware Hitler was. Al een hele tijd ben ik geïnteresseerd in alles over de Tweede Wereldoorlog; zelf mijn profielwerkstuk ging hier over. Dit artikel trok mij aan omdat het weer een nieuwe insteek was op de vele biografieën die er al zijn over Hitler.”

Over de cover: “Wat mij trekt aan deze cover is dat het onderwerp je direct aanspreekt. Niet alleen de kop, maar ook juist het coverbeeld zorgde er bij mij voor dat ik gelijk wist dat het over DNA ging. Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van het kleurgebruik op deze cover.”

KIJK 12 cover SHoofdredacteur Inge Fraters kiest het coververhaal over kernfusie en eveneens de cover van KIJK 12/2015 ‘Kernfusie. Kan het al binnen vijf jaar?’

Over het artikel: “Het is haast niet te doen om maar één artikel te kiezen uit de enorme reeks goeie verhalen van afgelopen jaar. Ik kies voor het coververhaal over kernfusie (Myjour | Blendle). Geweldig om te lezen aan welke bizarre alternatieven er wordt gewerkt om kernfusie al binnen enkele jaren voor elkaar te krijgen – en vooral dat sommige van die alternatieven volgens nuchtere deskundigen nog succesvol zouden kunnen zijn ook!”

Over de cover: “Alles wat KIJK is, zit in deze cover: spanning, hightech wetenschap, verwondering. Geinig detail waar ik extra vrolijk van werd: hoe goed de sluipwesp kleurt bij de tank.”

kijk 10 levenEindredacteur Bernice Nikijuluw kiest het artikel over waterschaarste en de cover van KIJK 10/2015 ‘Hoe vind je leven op een verre planeet?’:

Over het artikel: “Moeilijk, moeilijk. De Indonesische genocide is een goed artikel (eLineaBlendle) over een onderbelicht onderwerp en het interview met archeoloog Jose Noordens (eLinea | Myjour | Blendle) over de groei van onze hersenen: superinteressant. Maar ik ga toch voor het artikel over waterschaarste (eLinea | Myjour | Blendle), omdat de uitwerking en presentatie zo ontzettend goed laten zien hoe sterk de vernieuwde KIJK is. Zo veel boeiende informatie op een aantrekkelijke manier aangeboden, waardoor je zin hebt om alles te lezen.

Over de cover: “Cover 10 vind ik erg mooi: de prachtige, scherpe foto en donkere achtergrond zorgen voor een rustig geheel. Je zou zo op ruimtereis willen gaan.”

KIJK 2 2015Beeldredacteur Margriet Bokeloh kiest het beeldverhaal ‘Opgejaagd wild’ en de cover van KIJK 2/2015 ‘Hack alert’:

Over het artikel: “Noem het beroepsdeformatie, maar ik kan niet anders dan kiezen voor deze mooie beeldreportage (Blendle). Er waren meer mooie beeldverhalen, maar wat deze zo bijzonder maakt, is het oog en de timing van de fotografen. Het is puur natuur!”

Over de cover: “Krachtig zwart wit met knallende rode kopletters. Je denkt te weten wat je ziet en pas in tweede instantie krijg je door waar je naar kijkt. Ik hou van zo’n ‘dubbele bodem’!”

Chef redactie en sterrenkundige Jean-Paul Keulen kiest het artikel ‘Buitenaards tuinieren’ en de cover van KIJK 1/2015 ‘Hoe overleef je na een apocalyps?’KIJK12015

Over het artikel: “Kaskraker The Martian maakte het al duidelijk: je eigen eten verbouwen op Mars is geen sinecure. Bioloog Jasper Verhaar ploos voor zijn eerste lange KIJK-verhaal (eLinea | Myjour | Blendle) uit welke gewassen het geschiktst zijn voor landbouw op een andere planeet en hoe je die vervolgens laat groeien. Erg leuk om op die manier in te zoomen op één tot de verbeelding sprekend aspect van een bemande Marsmissie.”

Over de cover: “Mijn favoriet is de cover van de eerste KIJK-editie van 2015: ‘Hoe overleef je na een apocalyps?’. Een mooi, dreigend beeld dat gelijk de juiste Fallout-achtige sfeer oproept waar het omslagverhaal om vraagt.”

Marketing manager Chantal Smit kiest het artikel ‘Hogere sprintkunde’ en de cover van KIJK 12/2015 ‘Kernfusie. Kan het al binnen 5 jaar?’

Over het artikel: “Meest interessante artikel vond ik ‘Hogere sprintkunde: waar ligt de topsnelheid van de mens?’ (Myjour | Blendle) Dit komt vooral door mijn eigen passie voor hardlopen/atletiek.

Over de cover: “De cover vind ik echt heel intrigerend beeld, het is spannend. Je weet in eerste instantie niet goed wat je ziet. Maar door de covertekst wordt dit al snel duidelijk. Ik vind het een hele stoere uitstraling hebben.”

Cover_1508_Vjw.inddCoördinerend redacteur André Kesseler kiest het artikel ‘Bevrijding met de botte bijl’ en de cover van KIJK 8/2015 ‘Hoeveel sneller kunnen we nog?’:

Over het artikel: “Goed geschreven verhaal over de keerzijde van de bevrijding (eLinea | Myjour | Blendle). Verrassend en heel erg KIJK.”

Over de cover: “De beste cover vond ik die van KIJK 8. Indringend, met de ogen van Bloodhound-rijder Andy Green die je aanstaren. Lekker technisch, spannend en uitnodigend. Alles wat een cover moet doen.”

Redacteur Naomi Jansen kiest het artikel ‘Operatie Paperclip’ en de cover van KIJK 4/2015 ‘Einsteins meesterwerk’:Kijk 2015_4 Digimag

Over het artikel: “Ongelooflijk hoe nazi-wetenschappers gretig werden binnengehaald door de Verenigde Staten, terwijl ze gruwelijke experimenten bij Joden hadden verricht. Ze hoorden simpelweg in de cel. Na alle KIJKs nog eens door te hebben gespit, bleek dit voor mij toch echt het verhaal (eLinea | Myjour | Blendle) dat mij het meest is bijgebleven.

Over de cover: “Ik vind de cover van KIJK 4/2015 geweldig; met dat onverschillige hoofd van genie Albert Einstein. Een editie die nog in de oude KIJK-stijl werd gebracht, maar waarvan het beeld en de achtergrond ook prima zouden passen bij de nieuwe stijl.”

Uiteraard horen we ook graag wat jouw favoriete KIJK-artikelen en – cover van 2015 zijn!


Meer Nieuws