De vliegende auto is er

André Kesseler

12 October 2010 16:00

Vorige week hadden we het er nog over dat de vliegende auto er eindelijk aan zit te komen. De FAA (de Amerikaanse ‘Rijksluchtvaartdienst’) moet alleen nog even toestemming geven en dan mogen particulieren eindelijk voor 194.000 dollar een Terrafugia Transition kopen en er nog mee vliegen ook. Maar het kan ook anders. Met de Maverick. En die heeft zojuist wel een FAA-goedkeuringstempeltje gekregen.

Het idee van het eveneens Amerikaanse bedrijf Itec is een stuk simpeler dan dat van Terrafugia. Het karretje, een zogenoemde dune buggy, gaat niet op uitklapbare vleugels de lucht in, maar onder een flinke parachute. Het zal alleen erg lastig worden om in ons overbevolkte land een plekje vinden om die gigantische lap uit te vouwen en de lucht in te komen. Filmpje!

De fabrikant geeft trouwens ruiterlijk toe dat het karretje geen praktisch vervoermiddel is. Het is bedoeld voor de meer afgelegen gebieden van onze wereld en kan bijvoorbeeld heel goed ingezet worden bij het bestrijden van bosbranden of het inspecteren van bovengrondse pijpleidingen. Overigens schijnen verschillende Amerikaanse overheidinstanties al belangstelling te hebben getoond. De Maverick kost 84.000 dollar en dat is dik 55.000 euro.Bronnen: Wired

Beeld: Itec


Meer Nieuws