De wetenschap van een penalty

André Kesseler

15-06-2010 16:00:10

Een heleboel mensen hebben zich al beziggehouden met de techniek van het penaltyschieten. Een Engelse wetenschapper vertelt hoe het, volgens hem, echt moet.  Handig voor het WK.

Greg Wood, sportpsycholoog aan de Universiteit van Exeter, bestudeerde de oogbewegingen van veertien voetballers terwijl ze een penalty namen. In de spanning van het moment bleken die veel vaker naar de keeper te kijken dan ze zouden doen als ze ontspannen waren. En dat zorgt er volgens de onderzoeker voor dat ze de bal onwillekeurig richting de doelman schieten. De tip van Wood: negeer de keeper totaal, kies een plek in het goal en pomp de bal erin. Simpel toch?

Volgens de persafdeling van de Universiteit van Exeter komt het nieuws net op tijd voor het WK. Maar als je er even induikt, blijkt dat Wood zijn bevindingen al in december 2009 publiceerde. Wat je zegt, net op tijd…

Er zijn keepers die proberen om een speler af te leiden door rare fratsen uit te halen en daarmee bereiken ze ook dat de focus van hun tegenstander op de verkeerde plek komt te liggen. Een voorbeeld daarvan is Bruce Grobbelaar, die tijdens de penalties in de European Cup tegen Rome (1984) net deed alsof hij spaghettibenen had:

En recenter paste Liverpool-goalkeeper Jerzy Dudek een succesvolle tactiek toe tegen AC Milan in 2005:

Bronnen: The Independent

Beeld: Tamsin Slater



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Filmpjes