Defensie VS wil onzichtbare vliegtuigen

André Kesseler

11-05-2012 09:00:48

De Amerikaanse defensie wil onderzoek laten doen naar een systeem waarmee vliegtuigen zich onder een soort onzichtbaarheidsmantel voor raketten kunnen verbergen.

Er worden miljarden uitgegeven aan vliegtuigen die onzichtbaar zijn voor vijandelijke
radarsystemen. De F-22 en de F-35 bijvoorbeeld zijn stealth, waardoor radarsignalen van luchtafweersystemen niet worden weerkaatst en de toestellen ongehinderd het luchtruim van de tegenstander binnen kunnen vliegen.

Maar er zijn raketten die vliegtuigen op een andere manier kunnen volgen: op basis van ultraviolette straling. Zonlicht dat op de vliegtuighuid valt, wordt weerkaatst en slimme raketten kunnen vervolgens op die uv-straling ‘locken’. Het probleem is dat die raketten zich niet meer van de wijs laten brengen door flares, een soort vuurpijlen die een vliegtuig kan afwerpen om hittezoekende raketten te misleiden (zie foto).

In een zogenoemde Small Business Innovation Research-verzoek (SBIR) roept de Amerikaanse defensie bedrijven op om met ideeën te komen voor dat uv-probleem. Gedacht wordt aan een soort wolk van bijvoorbeeld quantum dots (kleine kristallen die zelf straling uitzenden) of andere materialen die een toestel zou kunnen uitwerpen om zich voor inkomende raketten te verbergen.

Het SBIR-verzoek is nog maar de eerste stap. Als het al lukt om een systeem te ontwikkelen, kan het dus nog jaren duren voordat het inzetbaar is.

Bron: Wired

Beeld: U.S. Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws