Denen zetten eerste stappen naar de ruimte

André Kesseler

25 August 2010 13:00

Als het een beetje meezit, wordt Denemarken het vierde land ter wereld dat een mens naar de ruimte gaat brengen.

En dat niet alleen; in tegenstelling tot de VS, de Sovjet-Unie en China, gaat het in Denemarken om een volledig particulier initiatief. De raket is gebouwd door een team van vijftien vrijwilligers onder leiding van Kristian von Bengtson en Peter Madsen. De twee richtten in 2008 Copenhagen Suborbitals op en werken sindsdien fulltime en gesponsord door een groot aantal Deense bedrijven aan de ontwikkeling van een eigen bemande ruimteraket.

Op 31 augustus (volgende week dinsdag) lanceren ze het eerste proefmodel: de HEAT1X-TYCHO BRAHE vanaf een drijvend platform in de Baltische zee. Het platform wordt trouwens in 36 uur naar de lanceerplek versleept door de Nautilus (foto onder), een onderzeeboot die Bengtson en Madsen in het kader van een vorig project in elkaar sleutelden.

De proefvlucht zal vertrekken met een dummy aan boord, maar als alles goed verloopt, is de bedoeling dat één van de initiatiefnemers straks echt omhoog gaat. En als je zo naar de foto’s kijkt, moet je wel over enorme cojones beschikken om jezelf op die manier door de dampkring te laten schieten. De ruimtevaarder staat rechtop in een soort buis waarin hij alleen zijn armen kan bewegen om de camera te bedienen, het ontsnappingsluik te openen en wat knoppen om te kunnen zetten.

spacecraft_stacking01

De capsule wordt op de onderste trap van de raket geplaatst.

Tijdens de proefvlucht zal het ruimtevaartuig een hoogte van 150 kilometer bereiken, waarna het in een paraboolvlucht terug naar de aarde valt en aan parachutes hopelijk ergens veilig in zee landt.

flightpath02

Sub_rocket01

Bronnen: Wired

Beeld: Copenhagen Suborbitals


Meer Filmpjes