Dengue-mug moet plassen tijdens maaltijd

KIJK-redactie

09 March 2010 13:15

Ieder levend wezen heeft zijn zwakke plek. Dat geldt ook voor de mug die onder andere knokkelkoorts veroorzaakt. Die moet urineren op het moment dat hij iemand steekt om bloed op te zuigen, anders sterft hij.

De Aedes aegypti-mug besmet tussen de vijftig en de honderd miljoen mensen per jaar met knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd. Een erg vervelende ziekte waar tot op heden geen goed medicijn voor is gevonden. Maar onderzoekers aan de Cornell University hebben nu de achilleshiel van het ziekteoverbrengende beestje ontdekt.

Wanneer de mug zich voedt met bloed, scheiden de nierbuisjes een eiwit af dat ervoor zorgt dat de mug urineert, om daarmee wat gewicht te verliezen. Als hij dat niet doet, kan hij vaak niet meer goed wegvliegen doordat zijn kleine vleugeltjes het gewicht nauwelijks kunnen dragen. Wat er weer voor zorgt dat de mug stukken kwetsbaarder is voor vliegenmeppers, opgerolde kranten of andere jagers.

Maar dat is nog niet alles. Mocht de mug zich volzuigen met bloed zonder te urineren en is hij nog in staat weg te vliegen, dan is de kans groot dat hij direct sterft aan een vocht- of zoutoverdosis. Dus: voorkom het plasje van de mug en hij overlijdt.

Hoe pakken we Aedes aegypti daarmee? Door ons te richten op een door de Cornell-wetenschappers ontdekt eiwit van het insect, dat betrokken lijkt bij het urineren tijdens het voeden.

“Door ervoor te zorgen dat de mug het bewuste eiwit niet meer aan kan maken, verkleinen we de kans dat een mug zijn bloedmaaltijd overleeft. Hiermee kunnen we ook de verspreiding van virussen tegengaan”, zegt professor Peter Piermarini, die het onderzoek leidde. De blokkering van de aanmaak van het eiwit kan in de toekomst wellicht bereikt worden door het maken van een nieuw soort bestrijdingsmiddel.

Bronnen: Cornell University, via PhysOrg.com

Beeld: CDC/PHIL










Meer Nieuws