Deze driehoek bestaat niet

André Kesseler

13-07-2019 08:59:23

driehoek optische illusie

Kleine bekentenis: bij KIJK zijn we gek op optische illusies. En deze wilden we je niet onthouden.

We herkennen allerlei objecten om ons heen aan de randen. Die geven alles vorm en onze hersenen zijn daar zo in getraind dat ze zelfs randen aanbrengen op plekken waar die niet zijn. Dat is precies wat hier gebeurt. De driehoek tussen de Pac-Mannetjes bestaat niet. Onze hersenen trekken zelf de lijnen tussen de ‘monden’ van de figuurtjes.

Lees ook:

Los been

Tegen Popular Mechanics zegt Christof Koch, hoofdwetenschapper van het Allen Institute for Brain Science dat dergelijke sprongen in het echte leven heel handig kunnen zijn. Als iemand zich achter een boom verbergt en je alleen een been ziet, vult je brein onbewust de gaten in die waarneming in. Het komt dan tot de conclusie dat aan dat been een volledig persoon vast zit en dat die bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn.

Om de illusie van de driehoek te laten werken, moeten de monden van de figuurtjes overigens wel heel precies oplijnen. Als er eentje een tikkie scheef staat, valt de hele illusie aan gruzelementen. Zo gemakkelijk is ons brein nou ook weer niet voor de gek te houden.

Bron: Popular Mechanics

KIJK 7/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws