Deze robots dienen als boksbal

Naomi Vreeburg

2019-05-08 10:59:28

robots

Het is een stuk beter om frustraties te botvieren op robots dan op mensen, maar of het echt helpt…

Voel je je weleens zo opgefokt dat je ergens tegenaan wilt vloeken of slaan? Of zelfs steken? Dan wordt het misschien eens tijd om professionele hulp te zoeken. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University bedachten echter een alternatieve manier om je frustraties kwijt te raken: robots mishandelen.

Scheldwoorden absorberen

De wetenschappers ontwikkelden vier zogenoemde catharsische objecten. Catharsis is een term uit de narratologie die ‘emotionele zuivering’ betekent. Het beschrijft het effect van het opwekken van krachtige emoties – zoals in dit geval woede – die vervolgens een zuivering van diezelfde gevoelens ondergaat.

Zo maakten hoofdonderzoeker Michal Luria en haar collega’s een soort kussen waar je scherpe voorwerpen in kunt steken. Wanneer hij te veel steekobjecten in zich heeft, begint de bot te trillen totdat ze eruit worden gehaald. Ook bedachten de wetenschappers een robot die scheldwoorden herkent, ze in zich opneemt en vervolgens licht geeft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze twee bots worden verder vergezeld door een soort pop die irritant lacht en die je hard op bijvoorbeeld een tafel moet slaan. De vreemde eend in de bijt is object 4. Je schrijft op een keramische tegel een persoonlijke boodschap, stopt het in de ‘robot’ en slaat er vervolgens keihard met een hamer op. De bot produceert vervolgens licht en geluid en de tegel is gebroken.

Reden

Een goede wetenschappelijke onderbouwing dat ergens tegenaan slaan helpt om daadwerkelijk je frustratie kwijt te raken, is er overigens niet. Het kan dus best zijn dat deze robots dagelijks worden gemarteld zonder echte reden. Mwaaach…

Bronnen: Research Gate, IEEE Spectrum, Engadget

Beeld: Michal Luria

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys