Diederik Jekel: ‘Houd KIJK in stand!’

kijkmagazine

07-11-2013 16:00:31

Diederik Jekel op KIJK Live! 3

Bekijk de gesproken column van Diederik Jekel, waarin hij KIJK én de kenniseconomie een hart onder de riem steekt.

Op de derde editie van KIJK Live! reageerde wetenschapsjournalist Diederik Jekel op het nieuws dat uitgeverij Sanoma KIJK wil verkopen met een bevlogen betoog rond ons blad. (Let wel: de redactie was hier niet van op de hoogte; wij wisten niet beter dan dat Diederik een eerdere column uit KIJK zou voordragen! Maar dit vonden we ook prima, hoor…)

Bekijk het filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Jekel: “Veel van de bètatechnici die ik ken, die nu in hun arbeidsleven bezig zijn om ons land technisch overeind te houden, hebben voor het eerst over inspirerend en gaaf onderzoek gehoord via hun trouwe metgezel op het toilet en in bed, namelijk KIJK.”

Vervolgens legde Jekel de link tussen een rendabel blad over wetenschap dat te koop wordt gezet en de bezuinigingen op de wetenschap in de westerse wereld. Over dat laatste zei hij: “Voor elke euro die je in wetenschap en onderwijs steekt, krijg je op de langere termijn gewoon meer knaken terug – maar dat lijkt maar niet door te dringen tot beleidsmakers.”

“Het is ongelofelijk belangrijk dat we onze kenniseconomie gaan verbeteren”, benadrukte Jekel. “We gaan niet met zijn allen in Almere Buiten gymschoenen in elkaar naaien om te concurreren met lagelonenlanden. Dat kunnen we niet, dat willen we niet en daar is onze economie gewoon niet op ingesteld. Wij zullen jongeren moeten inspireren en de mogelijkheden moeten geven om onze kenniseconomie voort te duwen.”

“Dat een bedrijf als Sanoma het belang niet inziet van geld verdienen met een goed lopende titel als KIJK, snap ik niet”, vervolgde Jekel. “Dat de overheid niet inziet dat we meer moeten investeren in wetenschap, snap ik al helemáál niet. De wetenschap is met het huidige economische klimaat een onzekere tijd in gegaan, en KIJK volgt gewoon op de voet. Wat dat betreft, staat het blad dichter bij de wetenschapper dan ooit.”

“Zolang er maar genoeg mensen doorhebben hoe belangrijk wetenschap is, hoe interessant het is, hoe noodzakelijk het is voor het voortbestaan van onze diersoort, dan komt het wel goed. Maar daar hebben we wel een begrip van wetenschap voor nodig, zodat de nieuwe generatie geïnspireerd kan worden.”

“Koop daarom de komende maanden eens een extra KIJK, en geef deze aan je buurmeisje of je neefje”, besloot Jekel zijn betoog. “Dan houd je een blad in stand dat al sinds 1968 in ons midden is, en dan zorg je indirect ervoor dat onze kenniseconomie overeind blijft.”

Het bovenstaande filmpje werd opgenomen en in recordtempo gemonteerd door Ralph Mooijekind van VideoDepartment. Heel erg bedankt daarvoor – en Diederik voor de mooie woorden, natuurlijk!

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws