Diepzee-octopussen hebben meer ´wratten´

Naomi Vreeburg

09-10-2019 13:59:19

octopussen

Kleiner en bultiger, maar toch dezelfde soort als de octopussen die dichter aan het wateroppervlak vertoeven.

Diep in de Stille Oceaan heersen paarse octopussen met gigantische cartoonogen. Sommige zijn bedekt met opvallende bulten en andere lijken een bijna gladde huid te hebben. Toch hebben marien biologen onlangs ontdekt dat deze octopussen tot dezelfde soort, Graneledone pacifica, behoren.

Hoe dieper in het water de dieren vertoeven, hoe meer ‘wratten’ ze op hun huid ontwikkelen. En niet alleen dat. De onderzoekers hebben ook ontdekt dat de octopus op 2,7 kilometer diepte een stuk kleiner is dan dezelfde soort op 1,1 kilometer diepte. Het scheelt zo’n 50 centimeter.

Lees ook:

Dieet

Waarom de dieren dieper in de zee een minder effen huid ontwikkelen, kunnen de marien biologen die in totaal vijftig organismen van de octopussoort bestudeerden helaas niet verklaren. Dit, zo geeft hoofdonderzoeker Janet Voight van het Field Museum in Chicago aan, is voer voor verder onderzoek.

Octopussen

Een voorbeeld van een octopus met veel bulten.

Maar naar het verschil in lengte tussen de organismen doen de marien biologen wel een gooi. Het team geeft aan dat het mogelijk is dat de diepzee-octopussen kleiner zijn doordat er minder voedsel dichter bij de zeebodem is te vinden. Er is nog weinig bekend over het dieet van de Graneledone pacifica, maar Voight denkt dat de dieren die dieper in de zee vertoeven met hun kleine zuignappen slakjes, wormpjes en mosselen onder het sediment vandaan plukken.

Vrouwtjes met een beperkte hoeveelheid aan voedsel kunnen op hun beurt kleinere eieren produceren en daarmee komen uiteindelijk kleinere octopussen op de wereld.

Titanic

Voight en haar team bestudeerden zowel dode octopussen uit musea als levende. Deze laatste onderzochten ze met behulp van ALVIN, dezelfde onderzeeër die in 1986 het wereldberoemde cruiseschip Titanic onderzocht. Aan de hand van 3D-computeranalyses scoorden ze de gladheid van de huid. Eén voordeel voor de wratrijke dieren: diep in het water is het ook een stuk donkerder zodat de bulten minder opvallen.

Bronnen: Bulletin of Marine Science, National Geographic

Beeld: The Field Museum

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws