Dierenmishandeling en huiselijk geweld gelinkt

KIJK-redactie

28-11-2012 08:30:55

Boze kat

Huiselijk geweld en dierenmishandeling gaan vaak samen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Universiteit Utrecht en Kadera aanpak huiselijk geweld, dat gisteren werd gepresenteerd.

De onderzoekers namen gestructureerde interviews af met 162 vrouwelijke huisdiereigenaren tussen de 20 en 59 jaar. Die groep bestond deels uit vrouwen die na huiselijk geweld in opvangcentra verbleven en deels uit seksegenoten uit de algemene populatie. Van de eerste groep zei 54,9 procent dat de partner ooit een dier mishandelde of doodde, terwijl dit percentage in de controlegroep bleef steken op 5,4.

Het verband tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling werd al aangetoond in Australië, Canada, Ierland en Amerika – maar geldt dus ook in Nederland. Volgens de onderzoekers heeft dat resultaat grote maatschappelijke relevantie. Enerzijds moeten vrouwenhulpverleners nu overwegen zich ook om de huisdieren van slachtoffers te bekommeren. Anderzijds moeten dierenartsen en dierenpolitie bij meldingen van dierenmishandeling juist alert zijn voor menselijk leed.

Anders dan wellicht verwacht, is dierenmishandeling geen vaste voorbode van huiselijk geweld: ruim 68 procent van de vrouwen die beide misdrijven kende, werd zelf eerder mishandeld dan het huisdier. Wat de relatie tussen de twee dan wel is, werd helaas niet onderzocht. De conclusie blijft daarom voorlopig: “Zolang één iemand in het gezin onveilig is, of het nu een mens of een dier is, is iedereen in het gezin onveilig.”

Tekst: Rik PetersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar