Digit: de humanoïde robot die loopt als een struisvogel

Karlijn Klei

27 February 2019 16:00

Digit

Bijzonder struisvogelloopje of niet, Agility Robotics’ Digit is de nieuwste op de lijst van tweebenige robots.

Een parcours afleggen, een eindje joggen en zelfs een salto hier en daar. Behendig als Boston Dynamics’ Atlas is robot Digit nog niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Agility Robotics voorziet grootse plannen voor zijn nieuwste, tweebenige robot; van ‘simpele’ pakket- en pizzabezorger tot entertainer, maar wellicht veel meer.

Lees ook: Mierachtige robot vindt weg zonder GPS

Struisvogelloopje

Agility Robotics is een start-up opgericht in 2015 vanuit de robotica-afdeling van de Oregon State University. Het bedrijf focust zich vooral op de voortbeweging van robots, want ondanks de technologische vooruitgang in dat veld, wandelen bots nog lang niet zo ‘handig’ als wij en veel andere dieren.

Digit kan zijn armen op vier verschillende punten bewegen; bij de schouders, de bovenarmen, de ellebogen en de polsen. © Agility Robotics

Om te ontrafelen wat nou de beste manier is voor tweebenige robots om slim aan de wandel te gaan, ontwikkelde het bedrijf eerder al ATRIAS en Cassie. En nu is ook humanoïde robot Digit daarbij gekomen. Net als Cassie houdt hij er met zijn achteruit buigende gewrichten een (struis)vogelloopje op na.

‘Cassie 2.0’

Maar in tegenstelling tot Cassie, wat in essentie niet meer dan een stel benen is, heeft de nieuwste aanwinst een torso en beweegbare armen. Daarmee houdt Digit zich in evenwicht, opent hij deuren, en kan hij voorwerpen tot zo’n 18 kilogram dragen – én opvangen, mocht het uit zijn ‘vingers’ glippen.

Voorganger Cassie mist wat meer dan alleen een hoofd, maar lopen kan ze zeker. © Agility Robotics

Verder verslaat Digit zijn ‘broer’ met zijn ingebouwde sensoren. Want waar Cassie min of meer blind was, vindt Digit zijn weg onder andere dankzij zijn LIDAR-systeem; een manier om afstand te bepalen aan de hand van laserpulsen. Volgens Agility Robotics zou de tweebenige robot daarmee niet alleen veilig door een rommelzolder komen, maar ook zonder al te veel moeite een trap op klimmen.

Maar hoe dat de robot precies zal afgaan, is nog niet duidelijk. Er zijn namelijk nog geen beelden vrijgegeven van een wandelende Digit. Afgaande op het ontwerp, zal het waarschijnlijk lijken op de passen van Cassie (zie het filmpje hieronder) – maar dan beter. Hoe zou Digit omgaan met een stuk hout op zijn pad?

Bronnen: Agility Robotics, IEEE Spectrum, Engadget

Beeld: Agility Robotics

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes