Dikke heupen of buik ligt genetisch vast

kijkmagazine

22 May 2010 13:00

Waarom krijgen mannen eerder een bierbuik en vrouwen een stevig achterwerk met dito heupen? Onderzoek bij muizen lijkt die prangende vraag te beantwoorden.

Deborah Clegg van het UT Southwestern Medical Center te Dallas onderzocht met haar collega’s het vet van mannelijke en vrouwelijke muizen. Daaruit bleek dat van 40.000 muizengenen er maar 138 geregeld voorkwamen in zowel mannelijke als vrouwelijke vetcellen.

“Dat kwam als een totale verrassing”, zegt Clegg. De onderzoekers dachten namelijk dat er op dit punt genetisch gezien haast geen verschil tussen de beide muizenseksen zou zijn. Dat is dus wel zo, waardoor het niet vreemd is dat mannelijk vetweefsel zich heel anders gedraagt dan vrouwelijk vetweefsel.

Tenminste, bij muizen. Maar zegt dat ook iets over mensen? Dat zou goed kunnen, denken de wetenschappers. De manier waarop vet verdeeld wordt bij de onderzochte knaagdieren komt namelijk mooi overeen met hoe dat bij ons gaat: vet rond de onderbuik bij mannen, en op het achterwerk en de heupen bij vrouwen.

Bronnen: UT Southwestern Medical Center, via PhysOrg.com










Meer Nieuws