Filmpje: eenbenige robot is een ware acrobaat

Laurien Onderwater

24-05-2018 10:59:19

Stickman

Robots raken steeds meer bedreven in het uitvoeren van acrobatische trucs. Disney’s nieuwste aanwinst – Stickman – lijkt daar al helemaal goed in te zijn.

Robots hoeven niet altijd maar een manusje-van-alles te zijn, soms is het ook gewoon leuk als ze toffe kunstjes uithalen. Eerder liet robot Atlas van Boston Dynamics al zien dat hij goed is in het maken van achterwaartse salto’s (zogenoemde backflips). Disney doet er graag nog even een schepje bovenop: robot Stickman – die letterlijk een androïde stok is – kan namelijk aan een trapeze hangen en springt er dan met een backflip vanaf. Opschepper.

Stickman

Stickman is zo’n twee meter lang en is ontworpen om “een menselijke turner na te bootsen met uitgestrekte armen boven zijn hoofd”, aldus Disney (ook al zijn de meeste gymnasten niet twee meter lang). Stickman kan dan ook een perfecte enkele of dubbele backflip uitvoeren, om vervolgens veilig te landen op de mat.

De ‘stok’ kan dit dankzij een reeks van drie sensoren die zijn bevestigd op zijn rug en die de afstand tot de grond meten. De sensoren zijn in iets verschillende richtingen gezet, zodat de robot weet hoe hoog hij in de lucht is, zelfs tijdens het doen van backflips.

Olympische Spelen

In de toekomst zijn de onderzoekers van plan om meer sensoren en motoren aan Stickman toe te voegen, waardoor hij de mogelijkheid krijgt om ingewikkeldere stunts uit te voeren. Het is verder nog niet duidelijk welke taken Stickman precies zal gaan krijgen, maar we achten hem als een goede kanshebber voor goud op de robotolympiade.

Je kunt Stickman hier in actie zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Disney, The Verge, Popular Mechanics

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar