‘Dit kevertje is officieel de kleinste’

KIJK-redactie

13-10-2015 09:00:02

Dit diertje is zo nietig als drie velletjes papier op elkaar en breekt daarmee twee wereldrecords, beweert een Rus.

Jarenlang hield deze vraag de insectenliefhebbers bezig: “Wie heeft er nu de kleinste?”. Een Russische entomoloog claimt nu het kleinste kevertje én kleinste vrij levende insect te hebben opgemeten – slechts 0,325 millimeter. Benieuwd hoe klein dit werkelijk is? Leg drie A4’tjes op elkaar en je krijgt een idee.

We praten over een kevertje dat luistert naar de wetenschappelijke naam Scydosella musawasensis. Deze soort werd in 1997 officieel in Nicaragua ontdekt en opgemeten. Echter, het handjevol exemplaren was in zo’n staat dat er eigenlijk geen betrouwbare meting kon worden verricht, zo stelt Alexey Polilov van de Lomonosov Moscow State University in het wetenschappelijk tijdschrift ZooKeys.

Dubbel record?

Om alsnog de kleinheid van het insect in kwestie te eren, ging Polilov de wildernis van Colombia in, ving 85 verse ‘Scydosellaatjes’ en sloeg aan het meten. Hij beschikte daarbij over moderne apparatuur, te weten een rasterelektronenmicroscoop, en stelde met behulp van software het kleinst aanwezige volwassen exemplaar vast op een lengte van 0,325 millimeter.

Met deze afmetingen is het kevertje niet alleen de allerkleinste onder alle keversoorten, maar is volgens Polilov ook het kleinste vrij levende insect ter wereld.

image_3324e-Scydosella-musawasensis

Credit: Alexey A. Polilov

Bronnen: ZooKeys, ScienceDailyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws