Baywatch-drone is redder in nood

kijkmagazine

19-01-2018 15:59:21

little ripper

Door een opblaasbare reddingsboei in zee te gooien, heeft dit onbemande vliegtuigje twee levens gered.

De Little Ripper vliegt al een tijdje rond, maar nu heeft hij écht zijn werk gedaan: de lifeguard-drone heeft twee tieners uit het water gered. Normaal gesproken doet de strandwacht er gemiddeld zes minuten over om naar de mensen in nood te zwemmen, maar de drone is een stuk sneller. In zeventig secondes wist het vliegtuigje een opblaasboei naast de tieners te laten vallen.

Zie hier hoe de Little Ripper te werk ging:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Oefenen

In Australië waren lifeguards aan het oefenen met het besturen van de drone. De vliegtuigjes moeten de hele kustlijn kunnen overzien met hun camera’s en hulpmiddelen zoals een fluitje of opblaasbare boei gericht kunnen laten vallen. Precies tijdens die oefening kreeg de strandwacht een melding over twee zwemmers die ver in de zee aan het worstelen waren met de golven.

De jongens van 15 en 17 jaar zwommen meer dan een halve kilometer ver in zee tussen golven van een paar meter hoog. De lifeguards dachten geen seconde na en lieten de drone naar de tieners vliegen. Eenmaal daar aangekomen, liet de drone een reddingsboei vallen die zichzelf opblaast wanneer hij het water raakt. Met de boei konden de jongens veilig naar het strand zwemmen. Ze waren alleen erg vermoeid, maar verder ongedeerd.

Haaien

De drone is ontworpen door Little Ripper Life Safer. Dit bedrijf is momenteel bezig met het ontwikkelen van allerlei soorten lichtgewicht pakketten die de drone kan inzetten om levens te redden. Denk hierbij aan het snel af kunnen leveren van een defibrillator, overlevingspakket, opblaasbare raft of een GPS-apparaat.

Naast het helpen van mensen die in nood zijn, kan de drone binnenkort waarschijnlijk ook haaien uit de buurt houden. Met de vormherkenningssoftware op de camera kunnen deze dieren worden herkend, waarna ze met elektromagnetische apparatuur op afstand kunnen worden gehouden.

Bronnen: New Atlas, The Verge, Popular Mechanics, Engadget,

Beeld: Little Ripper Life Saver

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar