Drones ingezet tegen zikavirus

Marysa van den Berg

02-08-2016 16:00:45

Drone tegen zikavirus

Nu het beruchte zikavirus de VS heeft bereikt, zet Microsoft zijn ultieme wapen in: drones die de ziektedragende muggen gaan vangen en bestuderen.

Het zikavirus is de schrik van elke zwangere vrouw. Een besmetting is voor haarzelf weliswaar niet gevaarlijk, maar haar kindje heeft kans met een te klein hoofd te worden geboren. Nu het volop zomer is de VS, komen de zikadragende muggen ook die kant op. Project Premonition, een onderzoekproject van Microsoft, hoopt hier wat aan te doen. Quadcopters die laag bij de grond vliegen, moeten de beestjes in Houston en omgeving opsporen en vangen.

Muggen vangen

De robotvlieger bezit 64 slimme cellen, waarin insecten kunnen vliegen. Als een vleugelslag van een bepaald insect matcht met die van het gezochte insect, in dit geval de gelekoortsmug, klapt de cel dicht en zit de mug gevangen.

Samen met gegevens als locatie, tijd, temperatuur en lichtintensiteit worden de beestjes overgebracht naar een onderzoekfaciliteit. Daar wordt het gedrag van de muggen geanalyseerd, met als doel dat uiteindelijk te kunnen voorspellen. Op dit moment leveren de drones al 100 gigabyte aan data per week op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popsci.com, Microsoft

Beeld: Project Premonition/Microsoft ResearchPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes