Dubai krijgt autonome politiewagens

André Kesseler

01-07-2017 13:00:07

politiewagens

Deze onbemande cop cars lijken misschien op speelgoedwagentjes, maar krijgen wel degelijk serieuze taken.

Dat Dubai meer blauw op de straat wil, is niet nieuw meer. Maar deze onbemande politiewagens – die dat doel moeten realiseren – zijn dat wel. Het contract tussen de bouwer, OTSAW Digital uit Singapore, en de politie van Dubai werd twee dagen geleden ondertekend. Eind van dit jaar moeten de eerste onbemande O-R3-politiewagens al door de straten van de stad rijden.

360 graden zicht

De wagentjes hebben systemen aan boord die 360 graden zicht hebben. Daarmee kunnen ze met behulp van speciale software verdachte activiteiten waarnemen en bovendien criminelen herkennen. En dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Als een verdachte ergens heen vlucht waar het karretje niet kan komen, kan het bovendien een ingebouwde drone lanceren die de achtervolging overneemt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een persverklaring zegt Abdullah Khalifa Al Marri, de politiecommandant van Dubai: “We willen met dit soort technologieën de politie-inzet verbeteren en de straten veiliger maken zonder dat we daarvoor een heleboel politieagenten rond moeten laten lopen.”

25 procent robots

Dubai streeft er dan ook naar om in 2030 een kwart van haar politiemacht uit robots te laten bestaan. Die kunnen dan het eenvoudige werk doen, zodat hun menselijke collega’s zich met belangrijker taken bezig kunnen houden. Eerder al nam de Dubaise politie een andere ‘robocop’, REEM, in gebruik.

De stad wil overigens niet alleen een deels autonome politiemacht, maar laat die doelstelling ook los op het stadsverkeer. In 2030 moet ook dat voor 25 procent autonoom zijn en een van de vernieuwingen die daarbij worden doorgevoerd, is het gebruik van vliegende taxi’s.

Bronnen: The Verge, Popular Mechanics, Gulf News

Beeld: Dubai PolicePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis