Duits bedrijf bouwt robotlibel

André Kesseler

03-04-2013 09:00:53

Als er heel kleine vliegtuigjes moeten worden ontwikkeld, dan kijkt men ter inspiratie al snel naar de natuur. Zo ook het Duitse bedrijf Festo, dat werkt aan een micro-uav op basis van libellen. 

Hij is maar liefst 43 centimeter groot en weegt 170 gram: de BionicOpter. Een microcontroller verwerkt de gegevens van allerlei sensors en kleine elektromotoren en zorgt ervoor dat de micro-uav in de lucht blijft. Je hoeft dus als controller alleen maar de richting te bepalen en het systeem doet de rest. Het opmerkelijke apparaatje kan, net als een echte libel, voor- en achteruit vliegen, stil in de lucht hangen en vrijwel geluidloos in glijvlucht naar een doel duiken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Overigens werkt ook de Nederlandse krijgsmacht aan een micro-uav gebaseerd op de libel. Afgelopen week waren we op de Bernhardkazerne in Amersfoort, waar we een prototype van de MilFly zagen vliegen. Het apparaatje wordt voor Defensie ontwikkeld door de TU Delft en kan met een boordcamera verkenningen uitvoeren in een pand waar bijvoorbeeld special forces naar binnen moeten.

d130328hl1010

Bronnen: Festo, Discovery News, Ministerie van Defensie

Beeld: Festo, Ministerie van DefensiePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws