Duitse duikboot WOI in de Noordzee gevonden

Laurien Onderwater

20-09-2017 12:59:13

duikboot

Een duikboot die tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst deed, is voor de kust van België gevonden. Mogelijk zijn de overblijfselen van 23 bemanningsleden nog aan boord.

In het Belgische deel van de Noordzee is een bijzondere vondst door een amateurduiker gedaan. De Belg Tomas Termote trof op ongeveer 30 meter diepte namelijk een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog aan. De ruim honderd jaar oude submarine is nog in erg goede staat:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Contactmijn

Het lijkt om een Type II U-boot te gaan die tot de Duitse Kriegsmarine behoorde. Onderzoekers denken, afgaande op de beschadigingen, dat de sub is gezonken toen hij in contact kwam met een mijn aan de bovenzijde van de boot.

Op het moment dat de boot onder water voer, waren er 22 bemanningsleden en een commandant aan boord. De kans is dan ook groot dat de overblijfselen van de lichamen nog steeds aan boord zijn.

Geheim

Waar de duikboot precies ligt, wordt pas bekendgemaakt als hij goed en wel kan worden beschermd, om te voorkomen dat duikers de sub gaan plunderen en verdere schade aanrichten.

Het is overigens niet de eerste keer dat er in Belgische wateren een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog is gevonden. Tien submarines gingen deze al voor, maar wel is dit het beste bewaarde exemplaar tot nu toe.

Bronnen: ANP, Popular Mechanics

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes