Duizelingwekkend filmpje van kwal opgedoken

Naomi Vreeburg

08-06-2019 08:59:02

kwal

De Python is er niets bij: deze onderwater-ring fungeerde als achtbaan voor een arme kwal.

Je weleens afgevraagd hoe je je voelt als je in een draaiende wasmachine zit? Deze kwal niet, maar tóch kwam hij er achter. Het beestje werd niet gevangen in een wasmachine, maar in een bubbel en tolde vervolgens wild in het rond. Duiker en fotograaf Victor Devalles filmde het tafereel voor de kust van Menorca, Spanje.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sterker nog: Devalles filmde het niet alleen, maar veroorzaakte het per ongeluk zelf… Deze ringen worden namelijk – op een minimale diepte van 1,5 meter – gecreëerd door lucht naar de oppervlakte te blazen. Dit deed de duiker dan ook in de hoop dat de kwal dóór zijn bubbel zou zwemmen om er vervolgens een prachtig kiekje van te schieten. (Die vast niet zou misstaan in onze Picture Perfect-rubriek.) Het dier kwam daardoor echter in een soort centrifuge terecht.

Ring

Hoe dat kan? “Dit soort ringen is gewoon lucht in een vortexstroming”, legt Devalles uit op de site van de Mirror. Meestal knapt een bel, maar in sommige gevallen wordt er een soort donut gevormd. De bel moet dan groot genoeg zijn en de waterdruk aan de onderkant van de bel groter dan bovenaan. Er ontstaat vervolgens een gat in het midden.

Het water cirkelt om de lucht heen en creëert als het ware een ring van vortexen. En ja, als je daar als licht diertje in belandt, draai je als een malle.

(Lucas V. Barbosa/Wikimedia/Public Domain)

Gedesoriënteerd

De kwal zal wellicht een beetje gedesoriënteerd zijn geweest. De dieren beschikken namelijk over een soort evenwichtsorgaantjes, statocysten. Maar gelukkig zwom de kwal weg alsof er niets was gebeurd – tot grote opluchting van de duiker die zich toch wat schuldig voelde.

Bronnen: Science Alert, Livescience

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes