Dvd: I am

KIJK-redactie

20 March 2013 09:00

Dvd I am - banner

In de documentaire I am gaat Tom Shadyac te rade bij allerlei grootheden om erachter te komen waar het heen moet met de wereld.

Na een ingrijpend ongeluk stelde regisseur Tom Shadyac, bekend van kaskrakers als Ace Ventura en Bruce Almighty, zichzelf de vraag: wat er mis is met de wereld en wat kunnen we daaraan doen? Hij goot zijn zoektocht naar het antwoord in een documentaire vol soundbites van wetenschappers, filosofen en religieus leiders, onder wie grootheden als Noam Chomsky en Desmond Tutu.

Dvd I am - coverNamen die welwillend en hoopvol stemmen, maar helaas: na een halfuur blijkt dat er totaal geen onderscheid wordt gemaakt tussen relevante onderbouwing en klinkklare onzin. Zo wordt de quantummechanica opgevoerd als bewijs voor een alomvattend energieveld waarvan iedereen deel uitmaakt en moet een proefopstelling met elektroden in een bakje yoghurt aantonen hoe emoties het energieniveau van een yoghurtbacterie beïnvloeden. Au!

Je gunt Shadyac zijn sympathieke eindconclusie – het antwoord is liefde – maar met wetenschap heeft het niets te maken.

* | 78 minuten | € 16,99

Update 30/03/2013: deze dvd stond gepland voor maart 2013, maar zojuist is ons ter ore gekomen dat de verschijningsdatum is uitgesteld tot 22 mei.

Tekst: Inge Fraters


Meer Nieuws