Ebook: Dr. Eleanor’s book of common ants

kijkmagazine

23 May 2013 09:00

Mier

In het gratis iPad-ebook Dr. Eleanor’s book of common ants duikt entomoloog Eleanor Spicer Rice in de wondere wereld van de mieren.

Mieren zijn fascinerende beestjes, zo weten we bij KIJK maar al te goed. Niets voor niets wijdden we een aantal nummers geleden een aflevering van de rubriek ‘In 5 minuten…’ aan deze insecten. Wie meer wil, kan nu terecht bij het ebook Dr. Eleanor’s book of common ants, te downloaden als iBook voor de iPad of als PDF.

Dr. Eleanor's Book of Common AntsWat in eerste instantie opvalt, is dat dit digitale boek met app-trekjes gratis is – iets wat je niet afziet aan de kwaliteit ervan. De teksten van Eleanor Spicer Rice zijn leuk geschreven en absoluut interessant. Zo bespreekt ze de bigheaded ant, waarbij sommige werksters enorme hoofden met dito kaken hebben – zonder dat er genetisch gezien verschil tussen deze gespierde exemplaren en hun normaler ogende soortgenoten. Ook passeren de southern fire ants de revue, die eieren roven van vogels die maar liefst 160.000 keer zo groot zijn als de vastberaden insecten. Een flinke meerwaarde aan het boek leveren de vele schitterende mierenfoto’s van Alex Wild, die erg goed tot hun recht komen op het iPad-scherm. (In de PDF-versie mis je veel van de foto’s omdat de galleries niet werken.)

Wel zijn de teksten duidelijk gericht op een Amerikaans publiek. De dertien mierensoorten die Dr. Eleanor behandelt, tref je vooral in de VS in het bos, onder een tegel of in je keukenkastje aan. Ook is het boek geschreven voor een vrij jong publiek – wat dan wel weer fijn is voor Nederlandse lezers die niet zo vlot Engels lezen. Bovendien is Spicer Rice’s stuiterende enthousiasme voor haar onderzoeksgebied aanstekelijk.

Kortom, een even geslaagd als sympathiek ebook dat erg de moeite waard is – en dat zelfs menige populairwetenschappelijke concurrent waar wél een prijskaartje aan bungelt het nakijken geeft.

**** | iPad of PDF | 88 pagina’s | gratis


Meer Nieuws