Een man kan de was doen

KIJK-redactie

28 December 2011 13:00

Een speciale coating laat vlekken in zonlicht verdwijnen

Shit, daar gaat je koffie, met als resultaat een vieze bruine vlek op je voorheen schone overhemd. Als je al weet hoe de wasmachine werkt, dan sla je de was doen liever over. Dat kan met zelfreinigend katoen.

Na een omgestoten kop koffie, een modderplas of een sportieve sliding door het gras zijn ze er weer: vlekken. Dat wordt dan of zelf de was doen of de toorn van je partner riskeren. Maar dankzij wetenschappers van de School of Chemical and Environmental Engineering is er nu een alternatief. Zij hebben namelijk een speciale laag ontwikkeld die vlekken als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Hoewel het idee van zelfreinigende kleding al langer bestaat, is de techniek hierachter dusdanig verbeterd dat een kind (of man) nu letterlijk de was kan doen. Het enige wat je hoeft te doen, is je kleding buiten in de zon op te hangen. Het zonlicht activeert een speciale laag van met stikstof gedoteerde titaandioxide en zilverjodide, die organische materialen vervolgens door oxidatie afbreekt. Hierdoor lossen de vlekken op.

De oude coatings van titaandioxide werkten alleen onder invloed van ultraviolette straling, waar zonlicht maar voor een klein deel uit bestaat. Deze nieuw ontwikkelde coating werkt ook bij zichtbaar licht en is daardoor vele malen efficiënter.

Eerder werd titaandioxide al verwerkt in ramen en ‘geurloze’ sokken, want de stof laat niet alleen vlekken verdwijnen, maar doodt ook bacteriën. Kleding die zichzelf op deze manier heeft gereinigd lijkt dus niet alleen schoon, maar is ook echt schoon. Wil je je kleding toch per se blijven wassen, dan kan je speciaal gecoate kleding gewoon in de wasmachine. Maar dat hoeft dus niet.

Bronnen: ACS Applied Materials & Interfaces, ScienceNOW

Beeld: Matteo Bagnoli/CC BY-SA 2.0


Meer Nieuws