Eerste Chinese vliegdekschip per ongeluk gefotografeerd

André Kesseler

21-12-2011 09:00:37

Het Amerikaanse bedrijf DigitalGlobe heeft het eerste Chinese vliegdekschip vanuit de ruimte gefotografeerd.

DigitalGlobe is gespecialiseerd in het maken van satellietopnamen en heeft daarvoor zelf verschillende satellieten in een baan om de aarde gebracht. Een van die satellieten, Quickbird, maakte op 8 december opnamen boven de Gele Zee tussen China en de Korea’s. Die opnamen werden, zoals gebruikelijk, door beeldanalisten van het bedrijf bekeken toen een van hen ineens een vliegdekschip zag.

Het bleek te gaan om de Varyag. Dit van oorsprong Russische schip zou deel gaan uitmaken van de Zwarte Zee-vloot. Maar toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, was het schip nog niet afgebouwd en kwam het in handen van Oekraïne, dat de motoren eruit sloopte en vrijwel alle systemen verwijderde. In 1998 besloot het land om het schip te verkopen en tijdens een veilig bood Chong Lot Travel Ltd, een klein bedrijf uit Hong Kong dat vermoedelijk in opdracht van de Chinese regering handelde, 20 miljoen dollar voor het karkas.

In 2000 werd de Varyag van Rusland naar China gesleept. (Foto: US Navy)

De afgelopen jaren hebben de Chinezen de Varyag omgebouwd tot een volwaardig vliegdekschip dat nu schijnbaar de eerste proefvaarten aan het maken is.

Vooral Amerika en Japan maken zich zorgen over de groeiende militaire slagkracht van China. Maar het land heeft al aangegeven dat niemand zich zorgen hoeft te maken. De Varyag zou voornamelijk worden gebruikt voor ‘wetenschappelijk onderzoek en trainingsdoeleinden’.

Bron: Defense Talk

Beeld: DigitalGlobePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws