Eerste financiers melden zich voor Mars One

André Kesseler

31-08-2012 16:00:42

Het Nederlandse bedrijf Mars One wil in 2023 de eerste bemande nederzetting op Mars vestigen. Daar is veel geld voor nodig en de eerste geldschieters hebben zich inmiddels gemeld.

Op 31 mei schreven we: in 2016 gaat, zo is het plan van Mars One, een bevoorradingsmissie met voedsel en kleding op weg naar Mars. In 2018 volgt een rover, die de omgeving onderzoekt en de beste basislocatie aanwijst. In 2020 worden twee woonmodules en twee chemische fabrieken gelanceerd, die onder meer water uit de grond halen en stikstof uit de atmosfeer winnen – zodat de woonmodules ook echt bewoonbaar worden. Als alles goed gaat, vertrekken de eerste vier mensen al in 2022 naar Mars, om daar in 2023 aan te komen. Daarna vertrekt elke twee jaar een nieuw team.

Volgens Bas Lansdorp van Mars One hebben ze een nauwkeurig en realistisch plan ontworpen dat volledig is gebaseerd op het gebruik van bestaande technologieën. “Het plan is technisch en financieel haalbaar dankzij de bundeling van kennis en expertise van bestaande ruimtevaartleveranciers en experts in diverse vakgebieden.”

De eerste achttien maanden hebben de initiatiefnemers alles uit eigen zak betaald. Maar voor het uitwerken van de plannen zijn ze op sponsors aangewezen. Inmiddels hebben zich al meer dan vijf investeerders gemeld. Kortom: het begin is er. Nu de rest nog. Mocht je nog ergens een sok, een kruiwagen of een zeecontainer met geld hebben liggen; bij Mars One zien ze je graag komen.

Bron en beeld: Mars OnePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis