Eerste ivf-baby geboren na nieuw soort screening

KIJK-redactie

08-07-2013 16:00:48

Embryo 8 cellen

In juni is een gezond jongetje in Engeland geboren na embryoselectie. Extra bijzonder, omdat de betrokken onderzoekers met een nieuwe techniek hadden uitgezocht welk embryo de grootste kans van slagen had.

Met de nieuwe methode kunnen bij in-vitrofertilisatie (ivf) waarschijnlijk meer gezonde baby’s worden geboren. Op dit moment nestelt namelijk slechts 30 procent van de geïmplanteerde embryo’s zich in de baarmoeder. Dragan Wells van de Universiteit van Oxford testte een nog niet eerder voor ivf gebruikte techniek en selecteerde de embryo’s die wél uitgroeiden tot gezonde baby’s.

Wat deed Wells waardoor hij precies leek te weten welke klompjes cellen succesvol zouden zijn? Hij screende het complete genoom (met de toevallig toepasselijk genaamde techniek next generation sequencing) en zocht naar defecten die er waarschijnlijk voor zorgen dat een embryo niet gezond volgroeit. De embryo’s zonder die defecten werden met succes teruggeplaatst bij twee aanstaande moeders.

Heilige graal

Bij ivf is het niet gebruikelijk om de genen van de embryo’s te bekijken, behalve als de ouders een erfelijke ziekte (in de familie) hebben. In Nederland bestaat deze ‘embryoselectie’ sinds een paar jaar, die officieel preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) wordt genoemd. Bij PGD worden de embryo’s met een dure methode onderzocht op de aanwezigheid van de erfelijke ziekte. Alleen de gezonde embryo’s worden in de vrouw geplaatst. Maar Wells keek niet alleen naar erfelijke ziektes, maar naar alle mogelijke factoren die een miskraam kunnen veroorzaken.

Na veel labwerk en twee succesvolle zwangerschappen lijkt de nieuwe methode, die volgens de onderzoekers heel nauwkeurig, snel en goedkoop is, een oplossing voor het ivf-probleem. Later dit jaar wordt de nieuwe techniek bij een toevallig gekozen groep patiënten toegepast. Als Wells daarmee bewijst dat deze methode echt werkt, heeft hij de ‘heilige graal’ van ivf gevonden.

Bronnen: Annual Meeting of European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE via EurekAlert!

Beeld: ekem, RWJMS IVF ProgramPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar