Eerste private missie Ax-1 komt aan bij ISS

Karlijn Klei

09 April 2022 14:45

Ax-1

Ax-1, de eerste ISS-missie volledig gefinancierd door private personen, komt aan op internationaal ruimtestation.

Vrijdag 8 april 2022 vertrok vanuit de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral in Florida de eerste volledig private missie richting het internationale ruimtestation ISS. Het drietal stinkendrijke commerciële ruimtevaarders en Spaans-Amerikaanse astronaut Michael López-Alegría, die de vlucht overzag, zijn onderhand veilig op het ruimtestation aangekomen.

Lees ook:

Eerste missie

De missie is georganiseerd door Amerikaans bedrijf Axiom Space. Deze trip is de eerste naar het ISS die volledig is gefinancierd door private personen. De lancering van de SpaceX Crew Dragon Endeavor ruimtecapsule aan boord van een Falcon 9-raket, die 8 april om 17:15 Nederlandse tijd plaatsvond, verliep voorspoedig.

De raket, ook van SpaceX, landde even later – na de capsule de noodzakelijke ‘duw’ richting het ISS gegeven te hebben – alweer veilig op het aardoppervlak. Het is de bedoeling dat die voor een volgende lancering opnieuw gebruikt wordt.

Geen toeristische vlucht

De bemanning bestaat naast astronaut López-Alegría uit Amerikaanse vastgoedbelegger Larry Connor, Canadese ondernemer Mark Pathy en Nederlands-Israëlische zakenman Eytan Stibbe. Het drietal legde een flinke duit neer voor de trip: naar verluid 55 miljoen Amerikaanse dollar per persoon – ongeveer 50,6 miljoen euro.

Axiom benadrukt dat Ax-1 geen toeristische vlucht is. Zo zullen de ruimtevaarders volgens het bedrijf tijdens hun verblijf meewerken aan zo’n 25 wetenschappelijke experimenten. Ze helpen onder meer bij onderzoek naar de invloed van ruimteverblijf op veroudering.

Ruimtereis

Pakweg 21 uur na de lancering kwam de capsule 9 april 2022, rond 14:30 Nederlandse tijd aan bij het ISS. Die ‘hing’ toen op zo’n 420 kilometer boven de Atlantische Oceaan. Na een vertraging van ongeveer 45 minuten klikte Dragon aan het ruimtestation, waarna de deuren openden en de ISS-bemanning Lopéz-Alegría, Connor, Pathy en Stibbe welkom heetten. Met het Ax-1-team, die acht dagen op het ISS zullen verblijven, huist het ruimtestation nu 11 mensen.

Dit bericht werd 10/4/2022 uitgebreid met informatie over de aankomst van de ruimtecapsule bij het ISS.

Bronnen: Axiom

Beeld: Axiom

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws