Eerste product uit vervreemdingszone: Tsjernobyl-wodka

Karlijn Klei

08-08-2019 12:59:03

wodka

“Doe mij maar een wodkatonic, met wodka van die kernramp, alstublieft.”

Ze plantten de zaden, groeiden het graan, en maakten er uiteindelijk wodka van. Niks bijzonders, zou je zeggen. Toch wel. Deze voor nu enkele fles sterk is namelijk geproduceerd met Granen en water uit de vervreemdingszone van Tsjernobyl; het gebied dat in 1986 het zwaarst door de kernramp werd getroffen. Zou jij het drinken?

Lees ook:

Kernramp

In de nacht van 26 april 1986 sloeg het noodlot toe: een van de reactoren van de Tsjernobyl-kerncentrale in de gelijknamige Oekraïense stad (destijds nog de Sovjet-Unie) ontplofte. Hierbij kwam 400 keer meer radioactieve straling vrij dan bij de atoomramp in Hiroshima.

Het team achter de bijzondere wodka, die ze ‘Atomik’ doopten, bestaat uit een groep wetenschappers die zich al jaren met het herstel van het rampgebied bezighoudt. Om te zien of, en hoe (delen van) de grond weer gebruikt zou kunnen worden, groeiden ze gewassen op een boerderij in de vervreemdingszone.

Hoewel het met de lokale natuur steeds beter gaat, hebben de mensen rond het gebied het zwaar. In de hoop voor hen wat geld binnen te harken, besloten de wetenschappers uit de licht besmette granen wodka te stoken en te verkopen.

Radioactief?

De vraag die natuurlijk iedereen op de lippen brandt: is de drank radioactief? Nee, schrijft het team. Want hoewel de grond en het grondwater een flinke dosis straling voor de kiezen hebben gehad, trekt het brouwproces de onzuiverheden eruit. “Als je iets destilleert blijven de verontreinigingen achter”, legt betrokken wetenschapper Jim Smith uit aan de BBC.

Met op het moment slechts een enkele fles, zit die Tsjernobyl-cocktail er voorlopig nog niet in. Maar liefhebbers niet getreurd, volgend jaar hoopt het team 500 flessen voor de verkoop klaar te hebben.

Bronnen: University of Portsmouth, BBC

Beeld: University of Portsmouth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws